Notícies

Avui, 31 de març, és el Dia Mundial contra el Càncer de Còlon i Recte

El programa de cribratge de càncer de còlon detecta de manera precoç 63 càncers invasius a Lleida el 2015

 

La RS Lleida és la primera de Catalunya en completar el desplegament del programa de detecció precoç

El desplegament del Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte (PDPCCR) a la Regió Sanitària (RS) Lleida va permetre diagnosticar 63 càncers invasius el 2015, la majoria en estadis precoços, el que suposa el 2,80 per mil usuaris que han participat en el Programa. Avui dijous, 31 de març, se celebra el Dia Mundial contra el Càncer de Còlon i Recte, una malaltia que representa la segona causa de mort a Catalunya.

El PDPCCR forma part d’una de les línies estratègiques d’actuació del Departament de Salut que té com a objectiu potenciar els aspectes preventius. El PDPCCR invita cada dos anys als usuaris d’entre 50 a 69 anys a participar en el cribratge mitjançant una carta personalitzada, la seva participació d’una manera regular ha demostrat que pot reduir la mortalitat per càncer de còlon i recte en un 17%.
Cal recordar que una alimentació variada, rica en fibra amb un increment de fruites i verdures i la pràctica habitual d’activitat física moderada són dos factors que ajuden a disminuir el risc de patir aquest tipus de càncer.
 
La RS Lleida ha estat la primera RS de Catalunya en completar el desplegament del PDPCCR a tota la regió, amb un total de 44.996 persones convidades. A finals de 2015 es va invitar per primera vegada els pacients de les Àrees Bàsiques de Salut (ABS) urbanes de Lleida: Bordeta, Cappont, Rambla Ferran, Eixample, Primer de Maig i Balàfia-Pardinyes, que representen el 70% de la població de la RS Lleida. A més, es va convidar en segona i tercera ronda els usuaris que resideixen a les zones rurals, en concret a les ABS: La Granadella, Les Borges Blanques, Artesa de Segre, Ponts, Balaguer i Agramunt.
 
Tots els usuaris que pertanyen a les anteriors ABS susceptibles de participar en el PDPCCR, van rebre una carta individualitzada indicant que havien de passar pel seu CAP o consultori local a recollir el kit de detecció de sang oculta en femta (PDSOF). Allí els usuaris van rebre les indicacions oportunes per part del personal dels centres per fer una correcta recollida de la mostra.
És fonamental la implicació dels Equips d’Atenció Primària per resoldre els possibles dubtes tant envers la participació com en cas de tenir resultat positiu i haver de fer estudis addicionals. Els professionals de les totes les ABS reben formació específica des del PDPCCR.
 
Un cop analitzats els resultats, l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida és l’encarregat de dur a terme la Consulta de la Unitat de Cribratge (CUC) i les corresponents colonoscòpies.
 
Resultats del PDPCCR a la RS Lleida el 2015
 
De totes les ABS on es va dur a terme el Programa, la participació en les ABS rurals (60%) és més elevada que en les ABS urbanes (44%) donat que en les zones rurals ja s’ha convidat els pacients en més d’una ocasió, la qual cosa ha afavorit la difusió del Programa i la fidelització dels participants. Els resultats que es presenten són provisionals, ja que es continuaran recollint mostres durant el primer trimestre de 2016.
 
La mostra ha resultat positiva en el 6,76% del total de participants (de 100 participats només s’ha recomanat realitzar una colonoscòpia a gairebé 7).
S’han realitzat un total de 1.143 colonoscòpies, de les quals el 90% han estat terapèutiques, és a dir, en el moment de fer la prova s’ha extirpat la lesió i el pacient no ha de fer cap altra teràpia o tractament. Totes les colonoscòpies es fan amb sedació, per la qual cosa el pacient no experimenta cap molèstia.
 
S’han diagnosticats 63 càncers invasius, la majoria en estadis precoços, i 67 càncers in situ, classificats com Adenoma de Risc Intermedi (ARI) o Adenomes d’Alt Risc (AAR) segons la European Guidelines for quality assurance in colorectal cancer screening and diagnosis (2011).
 
 
RESULTATS COLONOSCÒPIES
PDPCCR-2015
Absència de lesió neoplàsica
31,2%
Adenoma Baix Risc
19,6%
Adenoma Risc Intermedi
25,6%
Adenoma Alt Risc
17,4%
Càncers invasius
5,86%
Altres diagnòstics
0,34%

La taxa de detecció d’Adenocarcinoma Invasiu de la RS Lleida se situa en el 2,8 per mil usuaris que han participat en el Programa. Els usuaris amb càncer seran derivats al seu especialista de referència per rebre el tractament més adequat en cada cas.

Els 286 pacients que la colonoscòpia ha tingut el resultat d’Adenoma de Risc Intermedi (ARI) se sotmetran a un nou control als tres anys, mentre que els 194 pacients que han estat diagnosticats d’Adenoma d’Alt Risc, considerada lesió premaligna que si no s’hagués extirpada el 10% de casos hauria evolucionat a adenocarcinoma invasiu, seran invitats a fer-se una nova exploració al cap d’un any.
El 2016 s’inicia el segon any de la tercera ronda del PDPCCR i es preveu invitar a 33.000 homes i dones d’entre 50 a 69 anys que viuen a la RS Lleida.
 
El càncer de còlon i recte
 
El càncer colorectal és el càncer més freqüent en la població si es consideren els dos sexes. És el segon tumor més freqüent en les dones (14%), després del de mama, i el tercer en els homes (18%), després dels de pròstata i pulmó. La seva freqüència augmenta amb l’edat i la majoria dels casos se solen donar per sobre dels 50 anys.
A Catalunya cada any se’n diagnostiquen més de 4.000 casos nous de càncer de còlon i recte i actualment ha esdevingut la segona causa de mort per càncer a Catalunya, tant en homes com en dones, amb 1.900 defuncions/any. Així doncs, la supervivència al cap de cinc anys se situa al voltant del 50%. La tendència recent indica una clara estabilització de la mortalitat en homes i un descens en dones.
 
La majoria dels càncers de còlon i recte es desenvolupen a partir de pòlips adenomatosos. Això no obstant, la presència de pòlips és freqüent a la població i només un petit percentatge progressa a càncer. El temps mitjà necessari per a completar aquesta progressió és llarg (entre 10-15 anys), fet que permet prevenir o detectar precoçment el càncer de còlon i recte i millorar-ne el pronòstic.
Donat que aquest càncer és asimptomàtic fins que està molt avançat, és molt important la participació en aquest tipus de programes de detecció precoç. La prova de detecció de sang oculta en femta és l’única que ha demostrat la seva eficàcia en assaigs controlats aleatoritzats.



 

Informació via, premsa departament de salut

Comunicació GSS, 31 de març de 2016

 


<< Torna