Notícies

Salut recomana seguir una 'dieta digital' per afavorir el descans durant l'estiu

 

  • Els beneficis de la desconnexió digital es poden notar només deixant de banda els dispositius intel·ligents durant una part del dia

 

Ús d'Internet en la població de 16-74 anys en els 3 mesos previs. Catalunya, 2015
 

L’estiu i les vacances poden ser una bona època per cultivar comportaments saludables, com fer activitat física a l’aire lliure, introduir més fruita i hortalisses en els àpats... i fer un ús més adequat de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Així, si durant la resta de l’any s’ha estat connectat contínuament a internet i pendent del mòbil, es pot aprofitar l’estiu per desconnectar, ni que sigui algunes hores al dia, i gaudir dels beneficis que això comporta.

En aquest sentit, s’apunten alguns com ara millorar la percepció d’autocontrol i fer-se protagonista de la gestió del temps, descansar mentalment de l’excés d’estímuls a què poden exposar les TIC, relacionar-se més intensament i sense interferències amb la família i els amics, i disposar més temps per llegir, pensar o, senzillament, per no fer res.

Per aconseguir una millor gestió del temps dedicat a les TIC, hi ha algunes estratègies senzilles que ajuden:

  • Apagar el mòbil o deixar-lo en una altra habitació almenys durant una part del dia. Si cal comprovar l’entrada de missatges o trucades perdudes, cal fer-ho només de tant en tant.
  • Triar espais lliures de dispositius mòbils a casa o a la feina, on no hi hagi interferències en les activitats, en les relacions personals o en la solitud.
  • Establir regles d’acord amb la família: per exemple, que no hi hagi dispositius damunt la taula mentre es menja, a la cuina o al cotxe.

A més, cal tenir present altres consells per assolir una efectiva ‘desintoxicació digital’:

  • Anunciar-la a la xarxa: es pot activar el contestador del telèfon, preparar una resposta automàtica al compte de correu electrònic i dir als contactes que s’estarà sense connexió. Si cal, es pot indicar a familiars, companys de feina o clients una forma alternativa de contactar en cas d’emergència.
  • Disposar de despertador, de manera que no calgui tenir el mòbil a la tauleta de nit per despertar-se.
  • Desactivar les notificacions automàtiques al mòbil o a altres dispositius intel·ligents, de manera que no n’arribin del correu electrònic o de les xarxes socials.

Els efectes perjudicials de les TIC
La introducció de les TIC ha suposat millores molt importants en la vida de tothom: per treballar, estudiar, fer gestions, comunicar-se amb altres persones i gaudir del temps de lleure. Amb tot, el desenvolupament dels telèfons intel·ligents i les tauletes tàctils ha ofert un accés immediat i continuat a les TIC que, encara que generalment no representa un problema greu, pot interferir en la vida diària i tenir efectes potencialment perjudicials per a les persones, com ara els següents:

  • Fer servir consoles de joc, telèfons intel·ligents, tauletes i altres dispositius mòbils abans d’anar a dormir pot restar hores de descans i fer que sigui més difícil agafar el son.
  • Estar pendent de missatges o de converses al mòbil pot causar distraccions que són especialment perilloses quan es camina pel carrer o es condueix.
  • Passar molt temps connectat al mòbil i a internet pot suposar un obstacle per a les relacions personals o, senzillament, per a descansar i relaxar-se.

A Catalunya, la major part de la població adulta utilitza dispositius mòbils i internet. Moltes persones fan servir les TIC per comunicar-se mitjançant el correu electrònic i les xarxes socials, per accedir als serveis sanitaris i per buscar informació i consells sobre salut, tal com posen de manifest diversos estudis i enquestes, com aquesta que, breument, ajuda a conèixer la relació de la població amb internet i la telefonia mòbil.

Us informem via Nota de Premsa, departament de salut. Gencat



Comunicació GSS, 4 d'agost de 2016


<< Torna