Notícies

Experts en tabaquisme aborden les patologies derivades del consum de tabac en la XI trobada a Lleida

Organitzada per la Unitat de Tabaquisme de l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida

Avui divendres, 16 de desembre, l’auditori de l’Edifici Transfronterer de la Universitat de Lleida (UdL) ha acollit la XI Trobada de Tabaquisme a Lleida centrada enguany en les Patologies del tabac, i organitzada per la Unitat de Tabaquisme de l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida, gestionat per l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris (GSS). La jornada d’enguany ha posat especial atenció en les patologies derivades del consum de tabac amb la participació d’experts d’àmbits com la cardiologia, la salut pública, la reumatologia o la farmacologia.

Segons ha explicat el Dr. Francesc Abella, cap de la Unitat de Tabaquisme de l’Hospital Universitari de Santa Maria, actualment, al voltant del 25% de la població de Lleida és fumadora, dades molt similars a les del total de Catalunya. L’objectiu del Departament de Salut i de la Unitat de Tabaquisme de l’Hospital de Santa Maria és arribar al 24% en els propers anys. Per assolir aquesta reducció, des de la Unitat tenen en marxa un seguit d’intervencions prioritàries basades en activitats preventives, incidint sobretot en les escoles i, d’oferta terapèutica per reduir al màxim el consum de tabac en la població, perquè en 2-3 anys es pugui assolir el 24%.

Al voltant de 300 persones inicien cada any el tractament a la Unitat de Tabaquisme del Santa Maria per deshabituar-se del tabac, amb un total de 3.000 pacients diferents atesos en els deu anys que porta funcionant la Unitat, i unes 150.000 visites de seguiment terapèutic realitzades.

En la seva intervenció, el Dr. Abella ha destacat algunes dades significatives, com el fet que en aquests moments el consum de tabac femení és superior al masculí. Pel que fa a les dades d’inici, Abella ha explicat que no varien, estan en els 14-15 anys, “però estem veient que la gent jove s’inicia en el consum de tabac conjuntament amb el cànnabis, una nova realitat que fins ara no havíem tractat i que a partir d’ara haurem d’abordar”.

Abella ha explicat que la Unitat de Tabaquisme té previst intervenir en patologies de salut mental i en col·lectius immigrants, poblacions que fins ara no entraven en les seves previsions i que a partir d’ara, degut a les actuals circumstàncies de la societat, hauran d’incorporar-se.

La jornada ha tractat també la relació entre el tabac i els efectes a les artèries perifèriques, amb la ponència de la Dra. Núria Torreguitart, cap de Secció d’Angiologia i Cirurgia Vascular de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova.

Juan Gil, farmacèutic de Madrid, ha posat sobre la taula la necessitat de finançar els tractaments farmacològics de deshabituació del tabac per part de les administracions públiques, tal com es fa amb altres malalties cròniques com la diabetis o la hipertensió. Gil ha recordat que “el tabaquisme és considerada una malaltia per l’OMS i, per tant, no hi ha justificació per rebre un tracte diferent al que reben altres malalties”.

La relació entre el consum de tabac i les malalties reumàtiques han centrat la intervenció del Dr. Lluís Rosselló, cap clínic de la Unitat de Reumatologia i Fibromiàlgia de l’Hospital Universitari de Santa Maria.

Per la seva banda, el Dr. Javier Toledo, metge d’Administració Sanitària i coordinador de VIH/Sida a la Direcció General de Salut Pública del Govern d’Aragó, la importància de la deshabituació del tabac per als pacients amb VIH.

La importància de la prevenció del tabaquisme i les cardiopaties provocades per consum de tabac han estat els temes centrals de la intervenció de la Dra. Regina Dalmau, cardiòloga de l’Hospital Universitari La Paz de Madrid i presidenta del Comitè Nacional de Prevenció del Tabaquisme. Dalmau ha valorat molt positivament l’organització d’aquestes trobades de tabaquisme que busquen sinergies entre diferents organismes i promouen un abordatge multidisciplinari al problema.

Dalmau ha exposat que encara hi ha un ampli marge de millora en la prevenció del tabaquisme i l’atenció al fumador, en aquest sentit ha manifestat que “aquesta trobada servirà per a sensibilitzar la gent en general, no només al col·lectiu sanitari, legisladors, polítics, que encara hi ha molt per recórrer en prevenció i control del tabaquisme, segueix sent el nostre principal problema de salut pública, i és una causa molt important de malaltia i de mort prematura”.

I, finalment, el Dr. Joseba Zabala, metge de Salut Pública de l’Ajuntament de Vitoria-Gasteiz, ha explicat el programa de prevenció que desenvolupen amb la policia local per abordar els consums de tabac, cànnabis i altres drogues dels adolescents en la via pública i iniciar, posteriorment, un procés educatiu amb ells i les seves famílies. En aquest sentit, Zabala ha explicat que la realitat ha canviat amb els anys i actualment els joves que s’inicien en el fum addictiu, ho fan alhora amb el tabac i el cànnabis.

En aquest sentit, Zabala ha explicat també que des del Comitè Nacional de Prevenció del Tabaquisme, s’ha sol·licitat un projecte per a l’estudi del policonsum cànnabis-tabac en el qual estan implicats prop de 80 professionals que treballen per deslligar el nus entre ambdues drogues.

Han clausurat la jornada, el coordinador de la Unitat de Tabaquisme i el president del Consell Administració de Gestió de Serveis Sanitaria, Abella i Josep Ramon Saura, respectivament.

Comunicació GSS, 16 de desembre de 2016


<< Torna