Notícies

Les malalties respiratòries centren la 9a Jornada de Recerca de l’ICS

Aquest any, la trobada se celebrarà el proper 16 de juny a la Llotja de Lleida. L'organització va a càrrec de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida).

• Les malalties del sistema respiratori són molt freqüents i tenen un impacte sanitari, social i econòmic molt gran en el nostre entorn. A Catalunya, suposen la tercera causa de mort, el quart motiu d'ingrés hospitalari i una de les principals consultes a l'atenció primària. Les afeccions respiratòries es consideren el major factor de contribució únic a la càrrega global de la malaltia al món, segons la determinació en anys de vida perduts ajustats per discapacitat. Els pulmons constitueixen l'òrgan intern més gran del cos i l'únic que s'exposa constantment al medi ambient extern. Totes les persones són vulnerables a les substàncies infeccioses i tòxiques de l'aire, malgrat que existeixen diferències individuals.

 

Per fer front a aquestes malalties, la prevenció i el desenvolupament de noves estratègies terapèutiques tenen una importància cabdal. En aquest sentit, la recerca clínica, la bàsica i l'epidemiològica són fonamentals per poder comprendre millor aquestes afeccions i desenvolupar nous tractaments. Per aquest motiu, s'ha decidit dedicar la 9a Jornada de Recerca de l'Institut Català de la Salut a abordar els darrers avenços de la investigació en les malalties respiratòries. Aquest any, la trobada se celebrarà el proper 16 de juny a la Llotja de Lleida. L'organització va a càrrec de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré (IRBLleida).

 

Hipòxia crònica

La Jornada se centrarà en l'impacte de la hipòxia crònica en el conjunt de l'organisme i el maneig d'un problema relacionat, l'apnea del son, donada la seva alta prevalença, el seu impacte sanitari, social i econòmic, i la seva relació amb altres patologies com l'obesitat. També s'abordarà el tractament de l'apnea del son a l'atenció primària, a partir de la presentació d'experiències d'èxit a les gerències territorials de Lleida i de Girona.

La 9a Jornada de Recerca també inclourà el simposi Moments Estel·lars en Recerca, en què investigadors de diferents instituts vinculats a l'ICS abordaran enfocaments innovadors per abordar malalties relacionades amb l'aparell respiratori.

Premis de recerca

Durant l'acte també es faran públics els noms dels guanyadors de la convocatòria 2017 dels premis de recerca de l'ICS. El Premi a la Trajectòria Investigadora als hospitals de l'ICS, el Premi a la Investigadora o al Investigador Jove i el Premi a la Trajectòria Investigadora Infermera de l'ICS, que s'ha instaurat aquest any. Els premis a la Trajectòria Investigadora als hospitals i al de recerca en infermeria estan dotats amb 10.000 euros cadascun, i el Premi a l'Investigador o la Investigadora Jove, amb 5.000 euros. L'objectiu d'aquests guardons és fomentar i reconèixer la investigació biomèdica d'alta qualitat, de caràcter preclínic i clínic, que es du a terme a la institució.

Enguany també s'atorgarà durant la Jornada el Premi al Millor Pòster, les categories d'investigació bàsica, investigació translacional i investigació clínica i epidemiològica.

La Jornada s'adreça a professionals de l'ICS i de centres de recerca vinculats. Les inscripcions es poden fer a través del portal SGRH. Els professionals que no són de l'ICS i que treballen en centres de recerca, poden formalitzar la seva inscripció al link de més avall o enviant un missatge de correu electrònic a l'adreça [email protected]. En el correu s'ha d'indicar el nom i cognoms, DNI, càrrec, centre de treball, correu electrònic i telèfon.

En cas que no siguin ICS poden inscriure's a través d'aquest formulari.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-_2DIiR9cE3Lrk41oL3lK-jh2j2nfPxl68Dwm7lGwdmCLAA/viewform

Adjunt, programa provisional i carta de la directora IRB Lleida


AdjuntMida
jornada_recerca_ics_programa_provisional.pdf831.76 KB
280317_carta_irblleida.pdf95 KB
<< Torna