Notícies

Comunicat de l'Agència de Salut Pública de Catalunya en relació al brot de toxiinfecció alimentària per la ingesta de tonyina

La xarxa epidemiològica de Catalunya ha rebut fins ara la notificació de 8 persones afectades per una toxiinfecció alimentària per la ingesta de tonyina relacionada amb el brot per histamina, d’àmbit estatal, associat al consum de tonyina procedent de l’empresa GARCIDEN, ubicada a la comunitat autònoma d’Andalusia.

Tots els afectats presentaven un quadre clínic compatible amb la intoxicació per histamina (taquicàrdia, exantema, cremor a la boca, cefalea, dolor abdominal i diarrea) al cap de pocs minuts d’haver consumit la tonyina.

Set de les persones pertanyen a un mateix grup de 36 adults i 12 nens que van sopar el 6 de maig de 2017 en un restaurant de Lleida. L’altre cas és una persona que havia comprat la tonyina el dia 2, en un centre comercial del Maresme, i la va consumir al seu domicili el dia 3 de maig, presentant el quadre una hora després de la ingesta.

 

Tots els afectats han evolucionat favorablement en poques hores i només una de les afectades va ser atesa aquella mateixa nit en el servei d’urgències per una major intensitat del quadre clínic.

La tonyina implicada en els casos del brot de Lleida prové d’una empresa de la capital del Segrià, que a la vegada l’havia rebut directament d’un establiment del País Basc inclòs en la llista de distribució de GARCIDEN.

Les peixateries i supermercats que han venut el producte estan posant cartells per alertar als seus clients que si van comprar tonyina durant aquests dies, no el consumeixin i el retornin al punt de compra.

Es recorda a la població que en cas de presentar símptomes com cremor de gola, nàusees, diarrees, vòmits, cefalees o erupció cutània després d’ingerir tonyina, cal que s’adrecin al seu centre de salut.

Els serveis d'inspecció de l'Agència de Salut Pública de Catalunya i de l'Agència de Salut Pública de Barcelona continuen amb  les actuacions oportunes de control oficial pel que fa a la investigació del brot i la retirada del producte del mercat.

 

Els serveis de Vigilància Epidemiològica (VE) i el Servei d’Urgències de VE de Catalunya estan alertats per tal de detectar altres casos que poguessin estar associats si n’apareguessin i fer-ne la investigació oportuna per tal de confirmar o no la seva relació amb el brot.

Informació via, Nota de premsa Departament/s: Salut, 11 de maig de 2017

foto de diari Segre

Comunicació GSS, 12 de maig de 2017



 


<< Torna