Notícies

La Generalitat i la Fundació Amancio Ortega firmen un conveni per renovar equipaments oncològics. Hi ha centres de Lleida i el Pirineu que rebran equipament.

·        La Fundació donarà 47 M€ per la compra d’equipaments de radioteràpia i de tecnologia per al cribratge i el diagnòstic del càncer de mama

·        Els centres que se’n beneficiaran formen part del SISCAT

 
La Generalitat, a través del Departament de Salut, i la Fundació Amancio Ortega uneixen esforços per millorar els equipaments tecnològics per la detecció i el tractament del càncer. L’acord de col·laboració implicarà una donació de prop de 47 milions d’euros en la renovació d’equipaments oncològics d’última tecnologia per als centres del sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (SISCAT).
 
D’aquests 47 milions d’euros, 37 milions es destinaran a la renovació de 18 equipaments de radioteràpia (acceleradors lineals), cosa que permetrà substituir tots els aparells que tenen més de 8 anys d’antiguitat. Això implica que es canviaran més de la meitat dels acceleradors lineals instal·lats a Catalunya.
 
La resta de la partida --9,84 milions d’euros-- servirà per renovar equipaments de tecnologia per al cribratge i el diagnòstic del càncer de mama d’última generació. Concretament se substituiran un total de 43 mamògrafs, cosa que permetrà que no en quedi cap d’analògic i per tant que siguin tots digitals. A més, els ubicats en hospitals de referència incorporaran tomosíntesis, les mamografies realitzades en 3D.
 
La lluita contra el càncer, una prioritat del Govern
 
El tractament de l’oncologia és una de les prioritats del Govern reflectida en el Pla contra el càncer a Catalunya 2015-2020. Un pla que inclou la reducció de la mortalitat per càncer i l’augment de la supervivència dels pacients com a objectius de cara al 2020. Les prioritats són la prevenció, el control, el tractament, l’atenció a la cronicitat, l’equitat territorial, l’alta especialització en el càncer, la recerca de la malaltia així com la necessitat de potenciar la cooperació entre l’atenció primària i els hospitals.
 
Les previsions indiquen que entre 2010 i 2020 els casos de càncer diagnosticats augmentaran un 22,5% en els homes (de 21.500 a 26.450) i en un 24,5% en les dones (de 14.700 a 18.350), en part per l’envelliment de la població i per l’impacte del tabaquisme en les dones.
 
1 de cada 2 homes i 1 de cada 3 dones tenen probabilitats de desenvolupar un càncer al llarg de la seva vida. Reduir l’impacte del càncer en la població catalana és també un dels objectius del Pla de salut de Catalunya.
 
Des de l’any 1993, la mortalitat per càncer ha disminuït de forma significativa. Cada vegada hi ha més persones que han patit un càncer i s’han curat com a conseqüència dels avenços en el diagnòstic i en el tractament. Això implica que cada vegada som més capaços de cronificar la malaltia i augmentar la supervivència.
 
El tumor més freqüent en els homes és el càncer de pròstata, seguit del de pulmó i el colorectal, mentre que en les dones, el càncer de mama és, de llarg, el tumor més freqüent, seguit del de còlon i recte

Informació via nota de premsa Generalitat, departament de Salut,

Adjunt, annex pdf dels centres SISCAT que rebran equipament,, també hi trobareu els centres de Lleida i el Pirineu que rebran equipament.

 

Comunicació, 22 de maig de 2017


AdjuntMida
centresICS_ORTEGA - annex.pdf49.23 KB
NdP_ 05_19_NOT_ORTEGA _2_.pdf85.56 KB
<< Torna