Notícies

Premi a la Millor Comunicació per al Comitè d’Ètica de la Investigació de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida

La comunicació es va presentar en el Congrés Europeu de Comitès Ètics d'Investigació

Un treball anomenat ‘Procediment del consentiment informat en els assaigs clínics: coneixement i percepcions dels metges de família’, presentat pel Comitè d'Ètica de la Investigació de l'Hospital Arnau, ha rebut el Premi a la Millor Comunicació del Congrés Europeu de Comitès Ètics d'Investigació, European Congress of Research Ethics Committees (EUREC -ANCEI joint Conference), celebrat a Barcelona el passat mes de maig.

Joan Antoni Schoenenberger, president del Comitè d'Ètica d’Investigació Clínica (CEIC) de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, ha presentat el treball que ha estat realitzat en col·laboració amb la Direcció d'Atenció Primària Lleida, la Universitat de Lleida i l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida Fundació Dr. Pifarré.

L'estudi analitza el grau de coneixement dels metges de família sobre la participació dels seus pacients en assaigs clínics, el procediment seguit i la seva opinió al respecte, mitjançant una enquesta enviada des de la Direcció d’Atenció Primària. Aquest estudi és fruit de la línia de recerca sobre aquest àmbit iniciada fa tres anys pel CEIC.

Els resultats apunten que, en la majoria dels casos, són els pacients qui comuniquen verbalment als metges d’atenció primària la seva participació en assaigs clínics. Els metges de família consideren important conèixer aquesta informació i la via preferida per registrar-la és una alarma a la història clínica informatitzada compartida. Dels resultats es desprèn que s'hauria de tenir en compte un sistema de comunicació reglat i fiable per proporcionar la informació necessària als facultatius, la qual cosa permetria resoldre dubtes sobre la participació dels pacients en assaigs clínics i, alhora, garantir una assistència segura i adequada, i evitar desviacions en els protocols d'estudi.

El treball ha suscitar un gran interès i ha originat un interessant debat sobre la manca d'informació relacionada amb aquest tema i la necessitat de regular el paper del professional de medicina de família en l'àmbit dels assaigs clínics amb medicaments.

Aquest treball, pel seu interès i qualitat, ha rebut el Premi a la Millor Comunicació del Congrés.

Informació via Nota de Premsa, 13 de juny de 2017

Comunicació Gerència territorial


<< Torna