Notícies

ACREDITACIÓ COM A CENTRES COMPROMESOS AMB L'EXCEL·LÈNCIA (CCEC® / BPSO®)

L’Hospital Universitari Santa Maria, l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida, van rebre ahir el seu reconeixement com a Centres Compromesos amb l'Excel·lència en Cures, juntament amb altres 25 institucions de salut espanyoles

Podeu veure la retransmissió de l'acte al següent enllaç: https://youtu.be/p3XP8JOTiVk  

Promogut pel Programa Centres Compromesos amb l'Excel·lència en Cures (CCEC® / BPSO®

 

El dilluns 12 de febrer de 2018, vint-i-sis institucions espanyoles de 13 comunitats autònomes van rebre el seu reconeixement com a Centres Compromesos amb l'Excel·lència en Cures (CCEC® / BPSO®) en un acte celebrat a Madrid a l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII), i que va estar presidit per Javier Castrodeza, Secretari General de Sanitat i Consum, acompanyat de Jesús F. Crespo, Director de l'ISCIII i de Doris Grinspun, Directora Executiva de la Registered Nurses Association of Ontario (RNAO).

Els representants dels centres van rebre el guardó de les mans de consellers, viceconsellers o directors generals de les seves respectives Comunitats Autònomes.

Mercè Folguera, infermera responsable de la implantació del programa BPSO a Lleida, ha estat l’encarregada de recollir l’acreditació dels centres lleidatans.

 

A l’acte també hi van assistir Petri Merino i Benjamí Monsonís (responsable i adjunt, respectivament, de la Direcció d’Infermeria i Continuïtat Assistencial de l’HUSM), Eva Ribes (adjunta a la Direcció d’Infermeria de l’HUAV), Josep M. Gutiérrez (referent del projecte a l’HUAV), Pilar Ricart (infermera impulsora del projecte a l’HUAV), Joan Blanco (Degà de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida) i Montse Gea (presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida).

Les tres institucions lleidatanes, han implantat, de manera conjunta i unificada, 4 guies de bones pràctiques des del gener de 2015. En concret, la de Valoració del risc i prevenció de les nafres per pressió, la de Prevenció de caigudes i lesions derivades de les caigudes en persones grans, la guia de Cures i maneig de l’ostomia i la de Cures centrades en la persona i família. 

Després de tres anys de participació en el projecte com a candidats, ahir van rebre l’acreditació de Centre Compromès amb l’Excel·lència i, a partir d’ara, comença un període de dos anys de sostenibilitat de tot el que s’ha aconseguit i, alhora, s’haurà d’expandir a la resta d’unitats dels centres. A més, durant aquest període que ara s’inicia s’implantarà una nova guia, la de Valoració i maneig de les lesions per pressió per a equips interprofessionals, i que complementarà la ja implantada guia de Prevenció d’Úlceres per pressió.

 

Centres Compromesos amb l'Excel·lència en Cures (CCEC® / BPSO®)

Els Centres Compromesos amb l'Excel·lència en Cures (CCEC® / BPSO®) són institucions sanitàries, com hospitals, centres de llarga estada, centres d'atenció primària i altres centres públics relacionats amb l'atenció sanitària que es comprometen amb la implantació de les Guies de bones pràctiques.

La iniciativa s'emmarca en el programa internacional Best Practice Spotlight Organizations (BPSO®) de l'Associació d'Infermeres d'Ontario (RNAO), la gestió del qual a Espanya la realitza la Unitat d'Investigació en Cures de Salut (Investén-isciii), de l'Institut de Salut Carlos III, a través del Centre espanyol per a les cures de salut basades en l'evidència: un Centre d'Excel·lència de l'Institut Joanna Briggs, en el finançament del qual hi contribueixen 16 comunitats autònomes.

Investén-isciii va ser designat per RNAO com a Centre Coordinador a Espanya dels Centres Compromesos amb l'Excel·lència en Cures a l'abril de 2015.

 

Sis anys de recorregut

La primera cohort de Centres Compromesos amb l'Excel·lència en Cures va començar a Espanya el 2012. Formada per 8 institucions sanitàries de Cantàbria, Castella Lleó, Castella la Manxa, Catalunya, Canàries, Madrid i Múrcia, van rebre la seva designació el 2015 que acaba de ser renovada per uns altres dos anys.

La segona cohort es va iniciar al gener de 2015 i van ser seleccionades 10 institucions candidates de les comunitats autònomes d'Andalusia, Astúries, Balears, Castella la Manxa, Catalunya, Madrid, Navarra i País Basc que reben la seva primera designació en aquest acte. A aquestes 18 institucions s'incorporen ara, el 2018, 8 noves institucions.

Les guies de bones pràctiques implantades o en procés d'implantació són 25, i aborden el maneig de factors de risc de malalties cròniques, valoració i maneig de diferents malalties cròniques, problemes de seguretat del pacient, l'adequat maneig de signes i símptomes, entre altres .

Les guies de bones pràctiques que un major nombre de centres implanten són: la de Prevenció de Caigudes en persones grans, Lactància materna, Cura i maneig de l'ostomia, Valoració i maneig del dolor, Selecció / manteniment dels accessos vasculars, Prevenció de lesions per pressió, Valoració i maneig de les lesions per pressió per a equips interprofessionals, Prevenció de complicacions del peu diabètic, Valoració i maneig d'úlceres del peu diabètic, entre d'altres.

Les institucions implicades en el programa de Centres Compromesos amb l'Excel·lència en Cures a Espanya, estan contribuint a canviar la prestació de cures cap a una pràctica basada en l'evidència, obtenint resultats molt remarcables.

A més dels canvis i adequació en estructures, establiment de noves consultes d'infermeria, homogeneïtzació de registres, un ampli desplegament formatiu o l'impacte en difusió científica, destaquen els resultats obtinguts per a la salut dels pacients i la pràctica clínica dels professionals.

Així, les caigudes s'han reduït de 2,2% a l'1,78% i la gravetat de les lesions com a conseqüència d'una caiguda han passat de l’1,1% amb lesions greus a 0%; la lactància materna exclusiva al moment de l'alta hospitalària es situa entre el 78% -85% (segons el centre), la lactància materna exclusiva als 6 mesos com a indicador de referència per a l'OMS ha passat del 29,7% al 40,3%.

Entre els processos clínics, la valoració integral i l’educació a pacients s'ha incrementat notablement, aconseguint en moltes guies xifres majors al 90%; la detecció del dolor i la planificació de cures al respecte se situen per sobre del 90% i 80% respectivament, el marcatge de l'estoma (directament relacionat amb la qualitat de vida del pacient amb ostomia) s'ha incrementat fins al 54%.

Aquest conjunt de resultats han fet que el Programa Centres Compromesos amb l'Excel·lència en Cures® hagi estat seleccionat com a bona pràctica per la Regió Europea de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) el 2016.

 

Centres acreditats com a BPSO:

Els centres pertanyents a la primera i segona cohorts de Centres Compromesos amb l'Excel·lència en Cures (CCEC® / BPSO®) són:

1a cohort

  • G.A.E Àrees de salut Torrelavega-Reinosa, Hospitals Sierrallana y Tres Mares (Cantàbria).
  • Complejo Hospitalario Universitario de Albacete (Castella La Manxa)
  • Hospital Medina del Campo (Castella Lleó)
  • Hospital Clínico San Carlos (Madrid)
  • Hospital Rafael Méndez Lorca y Universidad de Murcia (Múrcia)
  • Hospital Universitari Vall d’Hebron (Catalunya)
  • Centro de Salud El Bierzo (Castella Lleó)
  • Hospital Doctor José Molina Orosa (Illes Canàries)

2a cohort

  • Organización Sanitaria Integrada Donostialdea (País Basc)
  • Complejo Hospitalario de Navarra (Navarra)
  • Àrea de Salut de Menorca: Hospital Mateu Orfila y Centres de Salut d’Atenció Primària (Illes Balears)
  • Hospital Universitari Arnau de Vilanova - Hospital Universitari Santa Maria - Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida
  • Hospital Universitario Puerto Real (Andalusia)
  • Hospital Universitario Virgen de las Nieves i Hospital Universitario San Cecilio (Andalusia)
  • Organización Sanitaria Integrada (OSI) Debabarrena (País Basc)
  • Gerencia de atención integrada de Alcázar de San Juan (Castella La Manxa)
  • Hospital Valle del Nalón (Astúries)
  • Centro de Salud José Mª Llanos (Madrid)

I les noves incorporacions són:

  • Estructura de gestió integrada de Lugo, Cervo y Monforte de Lemos
  • Organización Sanitaria Integrada (OSI) Araba
  • Hospital General Universitario Santa Lucía 
  • Gerencia de Gestión Integrada de A Coruña
  • Hospital Guadarrama
  • Hospital Universitari Germans Trias i Pujol
  • Hospital Universitario Fundación de Alcorcón
  • Hospital Regional Universitario de Málaga

<< Torna