Notícies

Presentada a Lleida la guia 'Abordar el tabaquisme en l'embaràs' per a professionals de la salut

El passat divendres, 31 de maig, coincidint amb la XX Setmana Sense Fum es va presentar als Serveis Territorials del Departament de Salut a Lleida la guia “Abordar el tabaquisme en l’embaràs”, iniciativa impulsada per la Unitat de Tabaquisme de l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida i la Xarxa de prevenció del tabaquisme de Lleida. Es tracta d’un material de consulta que es distribuirà entre els professionals de les regions sanitàries Lleida i Alt Pirineu i Aran que tracten dones embarassades, especialment personal sanitari, i que està basat en la tècnica de l’entrevista motivacional per aconseguir que les dones abandonin l’hàbit tabàquic.

Els psicòlegs Francesc Abella i Assumpció Vilarasau, de la Unitat de Tabaquisme de l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida, han fet l’adaptació al català de la versió portuguesa de la guia, realitzada pel Dr. Paulo Duarte Vitória a partir del text Smoke-Free Pregnancy- Motivational Interviewing, publicat per la Swedish Cancer Society. La Diputació de Lleida ha col·laborat en l’edició de la versió catalana de la guia, de la qual se n’han editat 500 exemplars que es repartiran entre els professionals de la salut.

En la presentació han participat la gerent dels Serveis Territorials del Departament de Salut a Lleida, Divina Farreny; el gerent territorial de l’Institut Català de la Salut a Lleida i de Gestió de Serveis Sanitaris, Jordi Cortada; el diputat provincial, Paco Cerdà, i Francesc Abella, responsable de la Unitat de Tabaquisme i representant de la Xarxa de prevenció del tabaquisme de Lleida. 

En la seva intervenció, Divina Farreny ha posat de manifest que des del Departament de Salut ja es treballa en elaborar una nova llei d’addicions per adaptar la legislació als nous temps i a les noves formes de consumir tabac, com ha avançat avui la consellera de Salut, Alba Vergés, en una roda de premsa. Farreny també ha destacat la importància “del treball en xarxa i la iniciativa conjunta dels diferents departaments i administracions implicades per anar fent passos per aconseguir acabar amb el tabaquisme”. 

La guia que s’ha presentat avui a Lleida té d’original que utilitza les estratègies de l’entrevista motivacional, tècnica que es basa en que sigui la mateixa pacient la que vagi suggerint els canvis i que el professional vagi acompanyant i tutoritzant aquest procés, per deixar de fumar. “És a dir, no és una tècnica impositiva sinó més aviat es basa en la seducció”, destaca el Dr. Francesc Abella, psicòleg de la Unitat de Tabaquisme de l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida. “Amb aquesta tècnica s’intenta ajudar l’embarassada a deixar un hàbit que afecta la seva salut i la del nadó que espera, evitant la possible reacció negativa de la pacient en sentir-se qüestionada i criticada pels seus mals hàbits”, explica el Dr. Abella. 

S’ha demostrat que el tabac incrementa el risc que la mare pateixi afeccions durant la gestació, com ara la ruptura prematura de membranes, i afavoreix l’aparició de problemes del nadó relacionats amb un risc més gran de part prematur, pes baix en néixer, avortaments espontanis i síndrome de la mort sobtada en l’infant. El tabaquisme en la dona, a més de produir malalties respiratòries, cardiovasculars i tumorals, disminueix la fertilitat i avança la menopausa. Ens cas que els progenitors fumin, l’exposició a l’aire contaminat pel fum del tabac afavoreix l’aparició d’infeccions respiratòries i d’asma en els infants, especialment quan és la mare qui fuma. Per això, cal ajudar les dones fumadores embarassades a deixar de fumar i a mantenir-se sense fumar després del part, per la qual cosa són fonamentals l’aconsellament i el suport dels professionals sanitaris. 

Els efectes del tabac en la salut de l’embarassada, els fetus i els infants són especialment rellevants tenint en compte que la prevalença del tabaquisme entre les dones continua sent elevada a Catalunya. Aquesta situació suposa que actualment al nostre país una de cada tres dones són fumadores tot i sabte que estan embarassades, la qual cosa posa de manifest que el tabaquisme és un problema prevalent també en aquest col·lectiu. 

La guia “Abordar el tabaquisme en l’embaràs” indica algunes estratègies per abordar el tabaquisme en l’embaràs de manera breu i eficaç, a partir de tres idees clau com són: l’apropament centrat en la pacient, l’entrevista motivacional i el canvi com a procés (cicle del canvi). 

Segons la guia, seguint les tècniques de l’entrevista motivacional, el professional centra l’apropament en l’embarassada, en comptes de conduir la conversa i donar informacions i consells. Li ha de deixa dirigir el procés i fer que l’embarassada senti que els seus punts de vista són escoltats, considerats i respectats, evitant en tot moment la confrontació. D’aquesta manera, pot avaluar millor en quina fase del procés de canvi està situada l’embarassada i ajustar la intervenció a les seves necessitats i interessos, en lloc d’oferir-li ajuda, informació i consells de forma estereotipada. 

Adjuntem imatges de la presentació de la guia i una imatge de grup davant la taula informativa instal·lada a la plaça Ricard Vinyes de Lleida en motiu de la Setmana Sense Fum


<< Torna