Notícies

L'Arnau detecta un augment en els casos de càncer de pell

  • La gent gran són les més susceptibles de patir aquesta malaltia per no haver-se protegit en la seva infantesa
  • L'aparició de pigues irregulars, grans o berrugues i les picors i coïssors són els principals símptomes

La protecció solar no és un joc de nens. Jugar amb l'exposició de la nostra pell al sol pot passar una factura, de vegades, difícil de pagar. L'Hospital Universitari Arnau de Vilanova ha detectat, en els últims dos anys, un augment dels càncer de pell. Especialment entre les persones de la tercera edat, les que en la seva infantesa i joventut no van tenir en compte la importància de prevenir la seva pell dels raigs del sol. Així ho afirma la dermatòloga de la Unitat de Dermatologia de l'Arnau i catedràtica de la Universitat de Lleida, Rosa Maria Martí, que afirma que el 2012 a Lleida es van diagnosticar una dotzena de càncer de tipus melanoma més que el 2011.
Precisament aquest, el melanoma, és un dels càncer més agressius encara, per sort, dels menys freqüents. El melanoma sol presentar-se en la pell com una nova peca, de forma irregular i amb certa tendència a créixer ia produir picors i coïssors. En la mateixa línia, un dels més comuns és el càncer cutani no melanoma que, segons Martí, "no hi ha dia que no diagnostiquem un a la consulta". Dins d'aquesta segona malaltia es troben el carcinoma escatós (més agressiu) i el basocel · lular (menys agressiu).
En aquest sentit, els símptomes solen ser l'aparició d'una espècie de berruga o gra que creix molt lentament, que es ulcera a la partecentral i que encara desaparegui, sempre torna a sortir. Els nivells de curació de tots dos són bastant esperançadors. En el cas del càncer cutani no melanoma, el període de cura és molt lent, però la doctora afirma que "si l'agafem amb temps es cura gairebé sempre".
Per la seva banda, el melanoma ha de començar a tractar-se en la fase precoç, d'una forma molt inicial per poder parlar de curació. "Quan yase han escampat les cèl · lules i comencen a créixer, es crea una metàstasi complicada de sanar", diu Martín. Per regla general, el melanomaafecta més a les dones que als homes, encara que els d'ells solen ser més greus. En el cas del carcinoma escatós, són loshombres els més comuns a causa, probablement, de la seva major exposició al sol durant els anys.
- ¿Quina és la millor forma de protecció solar?
Hi ha la fotoprotecció i la fotoevitación. La primera és la relacionada amb les cremes protectores i la segona amb el cobriment
del cos amb la roba, barrets i altres. Una combinació d'ambdues és la protecció perfecta.
- Com sabem quina és la nostra crema ideal?
Actualment hi ha tantes cremes que és fàcil trobar la teva. Una protecció menor de 30 no és recomanable i la de 50 és la idealpara nens i pells sensibles.
- On crema més el sol?
A la platja crema pel reflex de l'aigua i la sorra. A la muntanya perquè està menys filtrat per l'atmosfera i, a l'hivern, també porel reflex de la neu.
- Hi ha una alimentació ideal per protegir la pell?
Evidenemente que una dieta equilibrada afavoreix tots els aspectes de l'organisme, així que la dieta mediterrània podria ser ideal. Loque sí és cert és que fumar accelera l'envelliment de la pell i que dutxar diàriament amb sabó empobreix hidratació natural de la mateixa

La Manyana, dijous 11 d'abril 2013


AdjuntMida
20130411_recullpremsa.pdf99.67 KB
<< Torna