Notícies

L’Arnau ha realitzat cinc mastectomies preventives per evitar càncer de mama

Mastectomia preventiva a l’Arnau a cinc dones amb risc de càncer de mama.  Des del 2008 i controla 17 famílies de la província que tenen aquesta alteració genètica

Casos || Dones amb alt risc de tindre la malaltia i a les quals s’ha reconstruït el pit. 

Control || L’hospital lleidatà té sota vigilància disset famílies amb alteracions genètiques

REBECA RÍOS
Angelina Jolie ha posat cara a les dones que, com ella, tenen un elevat risc de tindre un càncer de mama i/o d’ovari a causa d’una alteració genètica, i també a les que han optat per una mastectomia preventiva per minimitzar el problema. A les comarques lleidatanes, des del 2008 s’han sotmès a aquesta operació a l’Arnau cinc dones a les quals s’havia identificat aquesta mutació i, per tant, tenien entre un 60% i un 80% de possibilitats de desenvolupar un càncer de mama, quan a la resta de la població oscil·la en el 10%.Tres d’aquestes dones no havien tingut abans un tumor, mentre que les altres dos ja havien tingut càncer de mama i amb l’operació pretenien evitar-ho també al pit sa. “És una cirurgia que permet a aquestes pacients reduir molt el risc, ja que, depenent del tipus d’operació, queden entre un 2% i un 10% de possibilitats de tindre la malaltia”, explica  Elena Aguirre, oncòloga i responsable de la Unitat del Consell Genètic de Lleida. La mastectomia preventiva és una de les dos opcions per les quals poden optar les dones amb un elevat risc de tindre càncer de mama. L’altra és un seguiment exhaustiu amb mamografies i ressonàncies periòdiques perquè, si apareix el càncer, sigui diagnosticat de forma molt precoç. “La decisió és de la pacient. Nosaltres només aconsellem. Depèn de cada cas, però la mastectomia és una bona opció perquè el control no impedeix que es desenvolupi la malaltia”, reconeix Edelmir Iglesias, cap de la Unitat de Mama de l’Arnau.
Per detectar aquesta mutació que eleva el risc de càncer de mama i/o ovari, l’Arnau va iniciar fa cinc anys estudis genètics en pacients amb antecedents familiars. Des de llavors, l’hospital ha estudiat més de 60 famílies de la província i ha identificat aquesta alteració en 17. La Seguretat Social costeja les anàlisis genètiques (costen uns 2.000 euros) quan es compleixen requisits com tindre tres casos de càncer a la família o dos si són en menors de 50 anys, entre d’altres. Si es confirma la mutació, també costeja les mastectomies preventives, que poden suposar un cost d’uns 3.000 euros.

Segre 16 de miag de 2013


<< Torna