Notícies

L’atenció mèdica a domicili evita o redueix l’ingrés a l’Arnau de 152 malalts crònics

En els tres primers mesos de funcionament del nou servei coordinat entre l’hospital i Atenció Primària || L’objectiu és evitar els reingressos fins ara habituals d’uns cinc-cents pacients

M. MARTÍNEZ
La nova unitat d’hospitalització a domicili ha aconseguit reduir el nombre de dies d’ingrés a l’Arnau de 152 pacients crònics amb malalties cardíaques o respiratòries, que han pogut rebre tot o part del tractament a casa. Així ho va explicar Àngels Costa, directora adjunta d’Atenció Primària, que va assenyalar que les xifres corresponen als tres primers mesos de funcionament de la unitat, que es va posar en marxa al gener al passar a ser gestionada entre l’Arnau, Atenció Primària, el programa d’atenció domiciliària i el seu equip de suport. “Del total de pacients que tractem a casa, només 21 van haver de ser reingressats i d’aquests, només cinc ho van fer en menys de trenta dies. Són unes primeres xifres que indiquen que la unitat està donant bons resultats”, va assenyalar Costa, que va afegir que fins al mes de març, la unitat ha tractat 200 pacients crònics i 300 més quirúrgics.
Cada any, uns cinc-cents pacients crònics ingressen tres o més vegades a l’Arnau i això suposa un gran desemborsament per a l’Administració, una sobreutilització d’Urgències i un desgast per als usuaris i la seua família. A aquest col·lectiu s’hi sumen tots els malalts intervinguts a l’Arnau, però que poden rebre posteriorment un tractament des del seu ambulatori o a casa.“La diferència entre el que fèiem abans i el que fem ara és que anteriorment tots aquests usuaris pivotaven entre l’Arnau i la primària sense gaire control. Ara, la unitat analitza un per un tots els casos, i els hi ofereix la millor atenció, ja sigui tractant-los a casa, fent-los un seguiment des del seu CAP o demanant-los que vinguin a l’hospital de dia de l’Arnau”, va explicar.
A més, si hi ha ingressos, la unitat intenta que siguin controlats. Costa va assenyalar que, de moment, el balanç és molt positiu. “Gestionem millor, estalviem diners i el confort dels pacients ha augmentat molt”, va concloure.

Aposta per un model d’atenció sanitària més sostenible

Reduir l’ingrés dels malalts crònics és un dels cavalls de batalla de la conselleria de Salut des de fa temps. L’últim pla de Salut aprovat per la Generalitat emfatitza que aquests usuaris siguin tractats des de l’atenció primària, per aconseguir reduir la pressió assistencial a Urgències i als hospitals. Abans de posar en marxa el nou model d’hospitalització a domicili a la regió sanitària de Lleida, l’Institut Català de la Salut havia llançat un pla pilot d’atenció domiciliària a malalts crònics de l’àrea bàsica de salut d’Artesa de Segre, que va permetre disminuir la seua taxa d’ingressos hospitalaris fins en un 50 per cent en comparació amb els altres CAP.A la resta de Catalunya, Salut també avança en aquest model.

Segre, 18 de maig de 2013


<< Torna