Notícies

La música, la millor medicina

La societat sol bolcar tota la seva salut a la medicina amb l'esperança que sigui ella la que curi tots els mals. Sovint, les persones desconeixen els secrets del propi cos humà i d'activitats que poden resultar igual d'efectives que la ciència.

Els beneficis de la música és un d'aquells secrets que poden ajudar a pal · liar dolors i sentiments que, per molt que busquem en la ciència, mai trobarem el remei que curi millor segons que ferides. Monste Poch és una musicoterapeuta de Lleida que un dia va entregar la seva vida a la música i que a canvi i gràcies a les seves classes rep la satisfacció de poder ajudar els altres. La música també és medicina i, de vegades, la millor.

La societat es passa la vida prenent medicaments que alleugin el seu malestar, dolor, angoixa i pena. De la mateixa manera, es passa la vida desaprofitant antídots naturals que curen, sovint, el incurable per la medicina, l'ànima. La música, si t'ensenyen a apreciar-la, pot esdevenir la millor medicina. Per mostra? Un somriure. 

I amb un somriure reben a qui aparegui a la classe de musicoteràpia una desena de dones afectades per fibromiàlgia i síndrome de sensibilitat química múltiple que van iniciar els seus primers passos en el món de la música d'una manera escèptica, però que amb el pas del temps han descobert un benefici intrínsec en la seva activitat.

Montse Poch, infermera i musicoterapeuta, és l'encarregada de dirigir unes classes on tothom "és lliure" per decidir què i com fer els exercicis dins les seves possibilitats. Com la pròpia musicoterapeuta indica, la música ens envolta constantment en la nostra vida. Amb ella ens enamorem, plorem, riem, treballem, ballem i, també, ens relaxem. Relaxar. Aquest és un dels principals objectius de les classes de Poch amb les afectades de fibromiàlgia.

"Quan tens una malaltia poc reconeguda i que et limita en el teu dia a dia estàs en un estat de tensió que et produeix dolor físic i
emocional ", diu Poch.  Així, saber escoltar la música és un dels primers èxits a aconseguir. "Tot i que fem exercicis i sembli que la música està en un segon pla, ella és la que inconscientment ens relaxa i ens marca un compàs per realitzar les activitats ", apunta la musicoterapeuta. Aconseguint deixar els seus problemes a un costat, les alumnes aconsegueixen relaxar-se i el dolor, com a poc, es fa més lleuger.

Però no només per malaltes de fibromiàlgia és efectiva aquesta teràpia. "Nens, adults, dones, homes, tots podem obtenir beneficis de la música", assegura Poch, qui espera poder introduir els seus exercicis entre malalts de l'hospital on ella treballa, el Santa Maria de Lleida. Poch lamenta que la majoria de personal mèdic estigui acostumat a resultats immediats, sense temps a que tot sorgeixi d'una manera natural. És per això, que la majoria de professionals del sector no confien plenament en aquest tipus de teràpies que aporten beneficis tant o més importants que els d'un medicament.

La musicoteràpia és una activitat especial i per a això necessita de persones especials que la desenvolupin. Treballar amb discapacitats és una altra de les metes que Poch té en ment i que s'espera que pugui fer-se realitat gràcies a la col · laboració amb la Paeria.
Massatge el cos a ritme d'una música llaurada de percussions, moure les mans amb els ulls tancats i al so d'una relaxant melodia o utilitzar les diferents sonoritats de variats instruments són alguns dels exercicis que sorgeixen efecte d'una forma admirable. A més, la majoria d'activitats es poden realitzar a casa, fet que incrementa encara més els beneficis de la musicoteràpia. Apreciar el silenci és una altra de les claus. "Sense silenci no hi hauria música i sense música no hi hauria silenci. Cal saber apreciar, valorar i aprendre de tots dos ", apunta Poch.

Les dones que bolquen la seva confiança en la musicoteràpia asseguren que es troben millor des que la practiquen. "Al principi amb segons quins exercicis em sentia com un nen, ara he perdut la vergonya i tot són coses positives", diu una de les alumnes. Trencar amb la monotonia sol esdevenir una alenada d'aire fresc. Per a això, Poch també realitza activitats en plena natura demostrant que la música està en qualsevol lloc i que el saber gaudir-ne o no, només depèn de cadascú.

La Manyana, 21 maig 2013


<< Torna