Notícies

Els consellers Ruiz i Mascarell han presentat la "Terminologia de la cronicitat"

El Diccionari de la cronicitat és una eina necessària per a l’exercici professional, l’estudi i el debat internacional sobre els problemes de salut crònics

Fruit de la iniciativa conjunta entre els departaments de Salut i Cultura, a través del Programa de prevenció i atenció a la cronicitat (PPAC) i el TERMCAT, respectivament, s’ha elaborat un diccionari en línia que identifica el conjunt de termes d’ús més habitual en la prevenció i atenció dels problemes de salut crònics i que rep el nom de Terminologia de la cronicitat. 
 
El conseller de Salut, Boi Ruiz, i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, han presentat avui aquesta nova eina, de gran utilitat tant per a l’exercici professional com per a l’estudi i el debat internacional que està promovent la cronicitat, raó per la qual les denominacions en català inclouen una definició i també les formes equivalents en castellà i anglès.
 
Els bons resultats del sistema sanitari català allargat l’esperança de vida més gran que comporta malalties cròniques associades, l’atenció i prevenció de les quals han estat recollides en el Pla de salut de Catalunya 2011-2015 com un dels pilars del nou model sanitari català, per la gran magnitud que està adoptant aquest patró epidemiològic específic.
 
La ràpida evolució de la cronicitat fa necessària l’articulació de noves respostes assistencials que comporten l’aparició de nous conceptes emergents per als quals és necessari fixar un significat. Cal, però, uns consens terminològic i, en aquest sentit, aquest nou instrument ha estat concebut des del consens d’experts de diferents camps de coneixement en l’atenció de la cronicitat, pertanyents a diferents organismes i institucions com són el Programa de prevenció i atenció a la cronicitat del Departament de Salut (PPAC), el Pla director sociosanitari del Departament de Benestar i Família, l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i Balears (ACMSCB), el Consell Català de Col·legis de Metges, el Consell Català de la Professió Infermera, la Càtedra de Cures Pal·liatives de la Universitat de Vic i Òmnium Cultural.
 
La col·lecció Diccionaris en Línia del TERMCAT, en què s’inclou aquest nou recull, aplega més de seixanta diccionaris dels àmbits de les ciències de la vida, la indústria, la tecnologia, les ciències humanes, i les ciències jurídiques i econòmiques. D’entre les publicacions més recents de l’àmbit de les ciències de la salut destaquen també el Diccionari de neurociència, el Diccionari de recerca clínica o el Lèxic de fàrmacs.

Accés al diccionari en línia de la Terminologia de la cronicitat   http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/160/Presentacio/

Accés al quadríptic en PDF amb tot el contingut terminòlogic http://www.termcat.cat/docs/PDF/TerminologiaCronicitat.pdf

 

Departament de Salut

Generalitat de Catalunya

 

31 de maig de 2013


<< Torna