Notícies

Pacients amb trastorn bipolar que presenten alteracions cognitives també tenen una pitjor qualitat de vida

Les teràpies de rehabilitació cognitiva, com les que ja s’apliquen en altres malalties com l’Alzheimer i l’esquizofrènia, podrien serien claus per millorar la qualitat de vida dels pacients amb trastorn bipolar.

Lleida, 14 de juny de 2013. Investigadors del grup de recerca de Fonaments Biològics dels Transtorns Mentals de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) han evidenciat que els pacients amb trastorn bipolar estables tenen certes capacitats cognitives alterades, fet que interfereix en el seu funcionament en diferents àmbits (personal, ocupacional i/o d’oci), i, per tant, en la seva qualitat de vida. Els resultats d’aquest estudi han estat publicats recentment a la revista internacional Psychological Medicine.

En l’estudi de 6 anys de durada, i liderat per la Dra. Maria Mur del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Santa Maria de Lleida i professora de la Universitat de Lleida, hi han participat 54 voluntaris (28 pacients i 26 voluntaris sans) als quals se’ls han avaluat les capacitats cognitives a través d’una bateria de tests neuropsicològics. Els pacients participants en l’estudi eren voluntaris que tenien la seva malaltia en una fase estable gràcies a seguir un tractament homogeni i de manteniment amb liti i, per tant, els símptomes de la seva malaltia estaven en remissió. Les avaluacions neuropsicològiques, fetes als 2 i als 6 anys de l’estudi, han permès valorar la capacitat dels voluntaris per resoldre problemes, la seva capacitat d’atenció, la seva rapidesa en resoldre una tasca concreta, la capacitat per recordar per exemple, la llista de la compra, i la seva memòria visual reproduint un dibuix.

L’estudi ha posat de manifest que els pacients, tot i estar degudament tractats i estabilitzats, no recuperen les seves capacitats cognitives a llarg termini, sinó que tenen alguns dominis cognitius afectats respecte els voluntaris sans de l’estudi. Aquesta afectació és més pronunciada com més temps fa que dura la malaltia.
Les investigadores indiquen que aquesta disfunció cognitiva persistent, tot i l’estabilitat clínica, podria ser una de les causes de la discapacitat laboral i social d’aquests pacients. En concret, només el 46% dels voluntaris en l’estudi es trobava en actiu, mentre que la resta de participants estaven inactius o bé retirats.

“Seria molt important instaurar programes de psicoeducació sobre la malaltia, de rehabilitació d’aquestes capacitats cognitives i fins i tot, dirigir línies de recerca per trobar fàrmacs eficaços que no afectin negativament a la cognició, per tal que aquests pacients puguin gaudir d’una millor qualitat de vida”, ha conclòs la Dra. Mur.

Què és el trastorn bipolar?
El trastorn bipolar és una malaltia mental crònica que afecta a les emocions. Les persones que la pateixen alternen episodis de depressió, altres d’eufòria i períodes d’estabilitat emocional. Aproximadament, un 1% de la població està diagnosticada amb trastorn bipolar però existeixen altres variants menors de la malaltia que, en conjunt, indiquen que entre el 5-8% de la població està afectada.

El tractament amb liti és un dels més estesos i efectius. De fet, hi ha estudis que postulen que el liti té un efecte neuroprotector. L’homogeneïtat en el tractament farmacològic de tots els pacients estudiats ha permès poder descriure amb més precisió el perfil cognitiu dels pacients amb trastorn bipolar, sense l’efecte confusor de la polimedicació que solen tenir aquests pacients.
Els estudis indiquen que el 80% dels pacients amb trastorn bipolar degudament tractats veuen com desapareixen els símptomes de la malaltia al cap de 6 mesos i el 98% dels pacients al cap de 2 anys. No obstant, només un percentatge molt més baix, entre el 27-40% pot recuperar plenament el funcionament previ de les seves capacitats per a la vida quotidiana.
La recerca en trastorns mentals a IRBLleida

El grup de recerca, amb inicis l’any 2001, està liderat pel Dr. Josep Pifarré i la Dra. Maria Mur, i format principalment per membres del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Santa Maria de Lleida. Des de llavors, ha comptat amb diverses fonts de finançament per a recerca com els ajuts per a projectes de recerca de La Marató de TV3, de l’Institut de Salut Carlos III (Ministeri de Sanitat), entre d’altres beques i premis a la recerca. En concret el subgrup que estudia el trastorn bipolar està format per la Dra. Mur, Dra. Mora i Dra. Forcada, i treballa en col·laboració amb investigadors de prestigi d’altres centres (Hospital Clínic i Hospital de Sant Pau de Barcelona).

Article a la Revista Psycological Medicine  E. Mora, MJ Portella, I Forcada, E Vieta, M Mur . Persistence of cognitive impairment and its negative impact on psychosocial functioning in lithium-treated, euthymic

IRBLleida, 14 de juny 2013


AdjuntMida
Alteracions cognitives en pacients amb bipolaritat.pdf227.73 KB
2013_06_14_IRBLleida_NdP_Art Transt Bipolar.pdf397.08 KB
<< Torna