Notícies

Més de 300 metges es formen al quiròfan virtual de la UdL

Aprenen a reaccionar davant de situacions crítiques mentre simulen una operació

M. MARTÍNEZ
Uns 350 metges i residents de tot Espanya s’han format durant els últims 12 mesos al centre de simulació de la Universitat de Lleida, únic a Catalunya i referent a Espanya. El centre compta amb un quiròfan virtual que permet reproduir situacions clíniques complexes, gràcies a un maniquí interactiu, un SIMAN, amb què els facultatius poden experimentar situacions molt pròximes a les que viuran en un quiròfan.

“L’àrea ja forma en simulació clínica tots els residents de l’especialitat d’anestesiologia i reanimació de tots els hospitals de Catalunya i Aragó”, va explicar ahir Antoni Montero, coordinador general de l’àrea de simulació.  A més, el centre també acull cursos de formació per a metges d’urgències, i de medicina intensiva i cures crítiques de tot Espanya. “Per aquí també passen tots els estudiants de medicina de la UdL i becaris d’universitats sud-americanes”, va explicar José Maria Sistac, director de formació del centre, que apunta que metges de Portugal també s’han interessat pel quiròfan.
Operacions gairebé reals.

Durant els cursos, els metges participants operen al quiròfan virtual, on es recreen tot tipus de complicacions (el maniquí mostra els mateixos signes vitals que un humà i es connecta als mateixos aparells que un pacient).  Les operacions es graven i posteriorment els alumnes visionen les cintes i les analitzen.  Sistac destaca que el centre compta actualment amb 26 programes de simulació sobre incidents crítics que es poden produir en un quiròfan.
 

En el futur, l’objectiu és augmentar l’equipament amb un altre maniquí. “Volem continuar creixent i disposar de dos sales: un quiròfan virtual i una unitat de crítics virtuals”, conclou

Segre, 3 juliol de 2013


<< Torna