Notícies

Mig miler de professionals participen en la XIV Jornada de Tabaquisme de l’Hospital Universitari Santa Maria

L’Hospital Universitari Santa Maria ha celebrat el 12 de març de 2021 la XIV Jornada de Tabaquisme, a la qual s’han inscrit mig miler de professionals sanitaris de tota Catalunya i d’altres parts de l’Estat espanyol. La jornada ha tractat temes diversos i s’ha convertit en un espai d’informació i debat en la lluita contra el tabac. El seu impulsor, Francesc Abella, coordinador de la Unitat de Tabaquisme de l’HUSM, ha explicat que aquesta jornada ja compta amb una llarga tradició al Santa Maria. “Sempre s’havia fet presencial, fins l’any passat que ens vam veure obligats a cancel·lar-la per l’arribada de la pandèmia de la COVID-19. Solien assistir-hi entre 100 i 150 professionals però aquest any com que s’ha fet totalment on line hem arribat als 500 inscrits, cosa que demostra l’interès pel tabaquisme, una epidèmia que mata una persona cada 4 segons al món”, ha afirmat.

Juan Gil, farmacèutic comunitari de Madrid, ha parlat en la seva ponència del valor social dels medicaments per deixar de fumar i ha assegurat que “el tabac afavoreix la pobresa i es converteix en una font de desigualtat social”. Segons Gil, els tractaments per deixar de fumar estan infrafinançats, cosa que fa que el dret a la salut no sigui igual per tothom.

Durant la jornada s’han tractat altres temes com el tabaquisme ambiental i la infància, el tabac i l’odontologia o com ha afectat la pandèmia de la COVID-19 als fumadors. En aquest sentit, Carmen Cabezas, subdirectora general de Promoció de la Salut de la Generalitat, ha assegurat que les persones fumadores i exfumadores tenen més risc de contraure infeccions bacterianes i víriques, incloent la MERS-CoV i la SARS-CoV. Per la seva banda, el psicòleg Javier Moreno ha parlat de la importància de la motivació i de l’acció per motivar-se. Ha tancat la jornada una ponència del catedràtic en Economia Aplicada de la Universitat de Múrcia José María Abellán, que ha parlat de les petites accions per promoure estils de vida saludables.


<< Torna