Notícies

Arrenca a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran la gestió de les baixes dels pacients ingressats des dels mateixos hospitals

 La Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran ha començat a tramitar les incapacitats temporals (IT) generades per ingrés hospitalari des dels mateixos hospitals, amb l’objectiu de desburocratitzar la gestió d’aquestes baixes. Ho ha fet, de moment, a l’Hospital Comarcal del Pallars, a Tremp, on des de la setmana passada, els pacients que ingressen, ja sigui de forma programada o urgent, reben la baixa de forma automàtica i els seus familiars no han de desplaçar-se al CAP de referència de l’usuari per fer la gestió.

La mesura, que properament s’estendrà a tots els hospitals de la regió, beneficia la població en edat laboral i busca agilitzar els processos, disminuir el nombre de visites a l’atenció primària per aquest tipus de gestions, desburocratitzar el sistema i millorar l’experiència del pacient i del seu entorn familiar. Actualment, el 14% de les IT generades a la regió són per ingrés hospitalari, de manera que la gestió automatitzada de les baixes es preveu que estalviï entre 1.550 i 2.800 visites anuals als CAP. En el cas concret dels CAP pallaresos (Tremp, la Pobla de Segur i Sort), seran entre 300 i 560 visites.

Miquel Abrantes, director de sector de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, destaca que la implantació del projecte “és rellevant per al territori, ja que tenim una gran dispersió territorial i això en alguns casos implica que el pacient hospitalitzat es trobi a més d'una hora de camí del seu metge de capçalera.” Per això, assegura, amb el nou sistema automatitzat “obtenim un doble benefici: facilitem la gestió de la IT tramitant-la al mateix lloc on es produeix, que és on es troba el pacient, i contribuïm a desburocratitzar l'atenció primària.”

Precisament, des de l’atenció primària, l’adjunta a la direcció del Servei d’Atenció Primària Lleida Nord, Imma Vila, afirma que aquesta iniciativa “suposa un avenç important en la coordinació entre l’hospital i l’atenció primària, tant per la millora envers l’usuari a l’hora de gestionar la seva IT, com per la reducció de tràmits administratius que fem des dels CAP. Però a més, representa un punt de partida pel que fa a les actuacions que es poden automatitzar per facilitar el dia a dia dels metges de família.”

Des de l’hospital, la cap de la Unitat d'Atenció a l'Usuari, Isabel Sancho, defineix el projecte com “una mostra més de l'èxit del treball en xarxa que fa anys que estem duent a terme a Lleida i el Pirineu”. En aquest sentit, Sancho apunta que “la implicació dels administratius, peça clau en la tramitació de les baixes a l’hospital, ha estat excel·lent, així com l'acompanyament que han dut a terme els professionals de sistemes d'informació en la formació i posada en marxa d'aquesta iniciativa.”

La mesura s’aplica inicialment als pacients hospitalitzats de diferents procedències: urgències, programats quirúrgics i programats mèdics. Així doncs, la tramitació de la IT ja s’inicia a l’hospital al prescriure-la d’acord amb l’ordre d’ingrés. Un cop el pacient està ingressat, l’administració del centre recull la informació requerida per gestionar la baixa i es genera automàticament el comunicat de confirmació quan el pacient segueix ingressat 7 dies després del primer dia que es va faltar a la feina, o juntament amb l’alta hospitalària, amb una validesa de 14 dies. Tant la baixa com el primer comunicat es poden descarregar immediatament des de La Meva Salut. Els següents comunicats de confirmació s’han de gestionar ja a l’atenció primària.

El desplegament del projecte a l’Hospital Comarcal del Pallars, gestionat per Gestió de Serveis Sanitaris, ha implicat, a més del mateix hospital, el Servei Català de la Salut, l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (ICAM) i els Equips d’Atenció Primària (EAP) de Tremp, Pobla de Segur i Pallars Sobirà, gestionats per l’Institut Català de la Salut. A Catalunya, la gestió de les IT des dels hospitals va arrencar en forma de pla pilot a principis de febrer a l’Hospital Parc Taulí i als centres d’atenció primària de la zona, i ha seguit recentment a la Regió Sanitària Lleida. La seva implantació serà progressiva a la resta del territori català.


<< Torna