Notícies

Els hospitals Santa Maria i Arnau de Vilanova de Lleida incorporen un nou robot per a cirurgies de pròtesis de genoll

Els serveis de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia dels hospitals Santa Maria i Arnau de Vilanova de Lleida han incorporat aquest desembre un nou robot quirúrgic per a cirurgies de pròtesis de genoll. Es tracta del Robotic Surgical Assistant (ROSA), un robot que ajuda a millorar la planificació prèvia de la intervenció i a adaptar-la de manera més personalitzada a cada cas i, durant la intervenció, millora la precisió i l’exactitud de la cirurgia. Gràcies a això, es redueix el sagnat, la recuperació dels pacients és més ràpida i pot augmentar la durabilitat de la pròtesi.

Francesc Pallisó, cap del servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital Universitari Santa Maria, explica que “els avenços tecnològics dels últims anys fan que els robots quirúrgics siguin un recurs cada cop més utilitzat en cirurgia. La seva major precisió i exactitud permeten fer intervencions menys agressives, cosa que millora el procés de recuperació dels pacients”.

Jordi Colomina, coordinador clínic del servei,  comenta que amb el robot ROSA “podem millorar la planificació prèvia de la cirurgia de pròtesi de genoll, quantificant de forma més precisa tots els paràmetres de la intervenció. Això permet afinar molt més en la mida i el tipus de la pròtesi que necessita cada pacient, adaptant-nos a les característiques anatòmiques i funcionals de cada cas concret”. El sistema permet modificacions dels diferents talls ossis de 0,5 mil·límetres en qualsevol dels plànols de l’espai, per buscar la millor adaptació possible de la pròtesi a l’anatomia de cada pacient. A més, la implantació de la pròtesi es realitza en la posició més adequada. D’aquesta manera, s’aconsegueix una restauració de l’eix articular i sobretot un correcte equilibri dels lligaments en tot el balanç articular del genoll.

Ferran Pérez, facultatiu especialista de la Unitat de Genoll del servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, afirma que “la cirurgia robòtica és l’exemple de com la tecnologia ajuda a aconseguir una menor agressió quirúrgica, cosa que suposa menys dolor, menys sagnat i una major precisió a l’hora de la implantació de les pròtesis, que tindran una major durabilitat”.

Sobre el reemplaçament del genoll

Quan el genoll està molt deteriorat i el pacient no respon al tractament conservador, cal plantejar una cirurgia que permeti tant alleujar els dolors produïts pel mal estat de l’articulació com recuperar la seva funcionalitat.

En aquest tipus d’intervencions, el o la professional de cirurgia elimina l’os danyat i les restes de cartílag de la superfície de l’articulació del genoll i els reemplaça per superfícies artificials. Aquesta nova pròtesi pot desgastar-se, per la qual cosa passats uns 15-20 anys és necessari plantejar una cirurgia de recanvi.

Tant l’Hospital Universitari de Santa Maria com l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida compten una gran experiència en aquest tipus d’intervencions. Ambdós hospitals realitzen cada any al voltant de 450 operacions per a la col·locació de pròtesis primàries i fins a 30 recanvis.  


<< Torna