Notícies

Professionals de renom internacional debaten a Lleida sobre el tractament de la psicopatia

L’auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera de la Universitat de Lleida (UdL) ha acollit el 3 de març la VI Jornada de Psicopatia (www.jornadapsicopatia.com), organitzada conjuntament per Gestió de Serveis Sanitaris (GSS) i Sant Joan de Déu Terres de Lleida (SJD).

El Grup d'estudi de Psicopatia de l’Hospital Universitari de Santa Maria va iniciar la seva activitat l'any 2000. Amb més de 20 anys de continuïtat, ha fet importants aportacions en formació, docència i recerca en relació amb aquest trastorn. La posterior col·laboració amb SJD Terres de Lleida, ha tingut una gran importància per establir sinèrgies entre les dues empreses proveïdores de salut mental de la província de Lleida, en un trastorn que s'inicia a l'edat infantil i juvenil i persisteix en l'edat adulta.  

Des de l’any 2013 en què es va realitzar la primera edició de la Jornada, l’interès per aquesta ha anat en augment, arribant aquest any als 150 participants. La Jornada està dirigida a professionals de tots els àmbits que puguin estar directa o indirectament relacionats amb l’avaluació clínica i/o forense i la recerca de la psicopatia, així com els estudiants o personal en formació dins d’aquests àmbits.

Amb aquesta edició es consolida la Jornada, l’única que es realitza sobre aquesta temàtica en territori català i espanyol. A part del seu objectiu en l’actualització i divulgació del concepte, enguany s’introdueix la voluntat de servei ja que durant la mateixa es creen sinèrgies entre els grups de recerca nacionals i internacionals, i es fan grups de treball per millorar en l’abordatge del trastorn en població clínica, penitenciària i forense. 

El programa compta amb ponents de renom nacional i internacional en l’àmbit de la psicopatia que permetran tenir una visió integrada d’aquest trastorn des del punt de vista de la investigació, el tractament i l’estigma. La professora del departament de Psicologia Bàsica, Clínica i Psicobiologia de la Universitat Jaume I de Castelló, Roser Poy presentarà els mecanismes neurobiològics de la maldat psicopàtica. La professora del Departament de Psiquiatria i Medicina Legal de la Universitat Autònoma de Barcelona, Oren Contreras, farà una actualització dels estudis de neuroimatge en psicopatia. El coordinador de programes XSMiA de Girona, el doctor Jordi Cid, farà una actualització en les possibilitats terapèutiques d’aquest trastorn amb la seva ponència sobre la Teràpia d’esquemes en el tractament de la psicopatia. Finalment les co-fundadores de l’associació Psychopathy Is (psychopathyis.org),  les doctores Abigail Marsh, professora de psicologia, neurociències  i ciència cognitiva de la Universitat de Georgetown, i Lisa Michael, professora de Física de la Summit Denali High School de Sunnyvale i familiar afectada, ens explicaran el trastorn des del punt de vista dels familiars i afectats.

Hi haurà sessió de pòsters i comunicacions orals, a més del premi a la millor comunicació oral de 250 euros. S’han presentat 17 pòsters (tot un èxit tractant-se d’una jornada tant específica) i optaran al premi 4 comunicacions orals.

El comitè organitzador està format per professionals experts en l’estudi i l’abordatge del trastorn des de diferents àmbits. La presidenta és la Dra. Iolanda Batalla, del servei de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions de l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida, que juntament amb la Dra. Vanessa Pera i la Dra. Anna Huguet de Sant Joan de Deu Terres de Lleida son les representants de les entitats organitzadores. També formen part del comitè organitzador el Dr. Rafael Torrubia,  la Dra. Beatriz Molinuevo i la Dra. Roser Nadal (Departament de Psiquiatria i de Medicina Legal i Institut de Neurociències, Universitat Autònoma de Barcelona), i el Dr. Angel Cuquerella (Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya). Col·laboren en la jornada la UdL i l’IRBLleida.

La jornada compta amb la col·laboració del servei de Formació, Docència, Recerca i Innovació de SJD Terres de Lleida, del Servei de Formació Continuada de GSS-HUSM, i de la Secretaria Tècnica de la Fundació UdL. Aquesta activitat, està acreditada pel Consell Català de Formació Continuada de les Professions Sanitàries i la Comisión de Formación Continuada del Sistema Nacional de Salud, i compta amb l’aval de la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental.


<< Torna