Notícies

Acord de govern per promoure la unificació en un sol ens públic de gestió els centres sanitaris de dependència pública de Lleida, amb la participació de l'IRB. Amb la proposta d’unificació de la gestió es buscarà una millor atenció al ciutadà i pacient

El nou model promourà disposar de més agilitat administrativa, amb una línia directiva a favor de la gestió clínica i amb més alta participació dels professionals 

Avui, dimarts, 25 de febrer, el CatSalut ha rebut del Govern l’encàrrec de proposar en un termini inferior a 6 mesos el projecte d’unificar sota la titularitat d’un únic ens jurídic, de naturalesa pública, propi i independent, tots els dispositius assistencials gestionats per les entitats proveïdores del sector públic vinculades al Departament de Salut en l’àmbit de la Regió Sanitària (RS) Lleida: Institut Català de la Salut (ICS) i Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), amb la participació de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRB).
 
L’objectiu és simplificar la gestió, millorar les economies d’escala, augmentar la coordinació entre els nivells assistencials, en benefici d’una atenció més integral a les persones, incrementant el nivell de resolució dels problemes de salut en tot el territori, especialment pel que fa a l’atenció altament especialitzada.
 
La incorporació en aquest ens de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida, recentment acreditat per l’Institut Carlos III, tindrà com a finalitat ampliar la capacitat de recerca i innovació, del territori i la seva projecció estatal i internacional.
 
Aquest acord és conseqüència dels resultats positius obtinguts per l’Aliança Estratègica entre l’Hospital Arnau de Vilanova (HUAV) i l’Hospital de Santa Maria (HSM).
 
Amb aquest tràmit, s’inicia el procés de creació d’un únic ens que donarà aixopluc a la governança de l’IRB, ICS i GSS i a la seva cartera de serveis, que inclou la integració de la gestió dels tres dispositius assistencials d’àmbit hospitalari gestionats per entitats del sector públic vinculades al Departament de Salut a la RS de Lleida: HUAV, HSM i Hospital Comarcal del Pallars de Tremp; els serveis assistencials d’atenció primària; així com la línia sociosanitària, els serveis de salut mental i l’àrea social. Així mateix, es busca incorporar la recerca biomèdica.
 
El nou ens és previst que gestioni un pressupost que estarà al voltant dels 280 milions d’euros i uns recursos humans propers als 4.000 professionals.
 
Un procés d’integració
 
L’HSM és gestionat per l’empresa pública GSS que es va crear l’any 1992 amb l’objectiu de gestionar els serveis assistencials traspassats de la Diputació de Lleida a la Generalitat, d’entre els quals el principal és aquest hospital, mentre que l’HUAV és gestionat per l’ICS.
 
La proximitat d’ambdós hospitals ha fet que, al llarg dels darrers 20 anys, tinguin una estreta col·laboració, amb l’objectiu d’assolir determinades sinèrgies que s’han dut a terme de manera lenta i progressiva i que, actualment, s’han materialitzat en l’existència de serveis únics en algunes especialitats (laboratori d’anàlisis clínics, anatomia patològica, urgències i altres serveis clínics com cardiologia, pneumologia, oncologia mèdica, endocrinologia i nutrició) i una actuació conjunta en l’àmbit científic.
 
En tots els serveis on s’ha produït aquesta sinèrgia, s’ha generat major competitivitat i qualitat de servei, traduint-se en una millor atenció al ciutadà i al pacient.
 
Pel que fa a l’atenció primària de la Regió Sanitària Lleida, la pràctica totalitat és gestionada per l’ICS, llevat d’una àrea bàsica de salut (ABS) que és gestionada per l’empresa pública GSS.
 
L’Aliança Estratègica
 
Aquesta situació d’estreta col·laboració es va materialitzar al febrer de 2012 amb la constitució d’una Aliança Estratègica entre la Gerència Territorial de l’ICS a Lleida, la Gerència Territorial de l’ICS a l’Alt Pirineu i Aran i GSS, que ha permès acumular en la mateixa persona les tres gerències i l’estructuració d’un seguit d’òrgans directius funcionals (com són el comitè de seguiment de l’Aliança Estratègica, el comitè de gestió territorial i el comitè assistencial territorial) que, malgrat no tenir un reconeixement orgànic, han permès dotar d’una certa estructura comuna l’Aliança Estratègica esmentada.
 
Impuls a la recerca
 
D’altra banda, les activitats de recerca es porten a terme bàsicament, des de l’any 2004, a través de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Lleida, que aglutina l’activitat en aquest àmbit de la Gerència Territorial de l’ICS a Lleida, de GSS i de la Universitat de Lleida, havent estat un element clau per assolir un altíssim grau d’excel·lència i per retenir el talent dels professionals dels ens que hi participen.
 
Una vinculació més intensa
 
Actualment, el grau d’interrelació s’ha consolidat de tal manera que sembla necessari avançar des de l’actual Aliança Estratègica a una vinculació orgànica més intensa entre tots els ens implicats, sota una personalitat jurídica pròpia i independent, que ha de permetre una total unificació de les polítiques estratègiques, organitzatives, culturals i operatives, amb l’objectiu d’evitar duplicitats i assolir un més alt grau d’eficiència, amb els corresponents beneficis que això ha de suposar per als ciutadans, per als pacients i per als professionals.
 
Aquest model disposarà de més agilitat administrativa, amb una governança única en el territori, i amb una línia directiva a favor de la gestió clínica, amb més alta participació dels professionals. Tot això afavorirà la consolidació d’un ens que serà referent a les comarques de Lleida en assistència, docència i recerca.
 
Nota de Premsa
Departament/s: Salut


<< Torna