Notícies

Lleida constitueix la demarcació catalana on menys es fuma

Les comarques de Lleida conformen la demarcació catalana on menys es fuma . A més , l'any 2013 va augmentar en un 12% , respecte a 2012 , el nombre de persones de Ponent que van deixar de fumar , segons es desprèn de les dades publicades per l'Agència de Salut Pública .

HÉCTOR CASTRO
En aquest informe es constata que 3.812 persones ( 490 més que el 2012 ) a la Regió Sanitària de Lleida i 524 persones ( 40 més que el 2012 ) a la Regió Sanitària de l'Alt Pirineu i Aran van deixar de fumar en el darrer any després
de ser atesos a l'atenció primària de l'Institut Català de la Salut . Segons l'Enquesta del Ministeri de Sanitat , en el conjunt d'Espanya s'ha passat d'un 26% a un 24 % de fumadors durant els últims quatre anys .

A la demarcació lleidatana ha una Xarxa d'Assistència a Tabaquisme molt organitzada i integrada per hospitals , Centres d' Atenció Primària i farmàcies . Francesc Abella , Doctor en Psicologia Clínica i cap de la Unitat de Tabaquisme de l' Hospital Santa Maria de Lleida , informa que l'any passat aquest hospital va registrar entre 250 i 300 visites més que en 2012 per qüestions referides al tabac . La Unitat de Tabaquisme que dirigeix ​​el doctor Abella és un centre pioner que, a més , ofereix formació als centres d'atenció primària ia les farmàcies de la demarcació de Lleida .
Francesc Abella destaca que , en l'actualitat , el motiu principal de les visites que reben en la seva unitat ja no és el de tenir problemes de salut sinó que es tracta de persones sanes que volen deixar de fumar per mantenir, precisament , l'estat actual de vitalitat que posseeixen .

Així mateix , el doctor Abella assenyala que el segon motiu pel qual els seus pacients volen deixar de fumar és l'econòmic i que , en els dos últims anys i , com a conseqüència de la crisi econòmica , el nombre de persones que decideixen deixar el tabac per qüestions econòmiques s'ha multiplicat .

Pel que fa a infraccions sobre la Llei del tabac , al llarg de 2013 es van dur a terme a les comarques de Lleida un total de 4.213 inspeccions per verificar el compliment de la norma . Els resultats de les mateixes demostren que en el 83% dels establiments es compleix de manera correcta .

Es van presentar 13 denúncies i es van incoar 21 expedients sancionadors .

Les incorreccions trobades se centren bàsicament en la retolació i en el fet de permetre fumar en establiments on està prohibit .
Un altre aspecte que es destaca en l'Enquesta de Salut de Catalunya és el que fa referència als cigarrets electrònics . L'informe de la Generalitat posa l'accent en el ràpid creixement del mercat d'aquests cigarrets substitutius del tabac i en el fet que no existeixen estudis a llarg termini que demostrin la seva seguretat . En aquest sentit , el doctor Francesc Abella informa que aquest producte " no ha estat elaborat per laboratoris farmacèutics pel que es desconeix si té efectes positius o negatius

La Manyana, 1 de març de 2014


<< Torna