Notícies

Solidaritat contra l’ELA

Una nova campanya solidària i viral està inundant les xarxes socials per sensibilitzar i recaptar fons perquè s’investigui l’esclerosi lateral amiotròfica (ELA).

La iniciativa, coneguda com Ice bucket challenge, va començar als Estats Units i consisteix a llançar-se una galleda d’aigua gelada, fer una donació i nomenar tres o més persones perquè també ho facin. En les últimes dos setmanes, la xarxa s’ha inundat de vídeos curts, la majoria dels quals de menys de 30 segons, i nombrosos famosos s’han unit a la causa.

L’esclerosi lateral amiotròfica és una malaltia degenerativa de les motoneurones del sistema nerviós. És una malaltia molt invalidant que actualment afecta una desena de lleidatans. Aquests pacients tenen una esperança de vida d’entre 3 i 5 anys des que són diagnosticats, amb unamitjana de 2 o 3 casos detectats a l’any a Ponent.

La majoria són tractats per un equip multidisciplinari a l’Hospital Miquel Martí i Pol de Lleida, especialitzat en malalties neurològiques minoritàries.

Per la seua part, la presidenta de l’Associació Espanyola d’Esclerosi lateral Amiotròfica (AdELA), Adriana Guevera, va reconèixer ahir l’èxit que està tenint a tot el món i també a Espanya la cadena solidària de la galleda d’aigua gelada per donar visibilitat a la malaltia, ja que està sensibilitzant la societat.

Zuckerberg, Màrquez i jugadors del Lleida es mullen per l’ELA

Molts han sigut els famosos que han fet de l’Ice Bucket Challenge el repte de tirar-se una galleda d’aigua gelada a sobre, un autèntic fenomen viral a les xarxes socials en tan sols dos setmanes de vida. Des del creador de Facebook, Mark Zuckerberg, que va ser el primer a promoure aquest acte entre els famosos, fins al pilot de Cervera, Marc Màrquez, convidat per Piqué. Precisament, un dels impulsors de la campanya moria al mar de forma paradoxal. Corei Griffin, que va crear la iniciativa per donar suport a un amic amb ELA, es va tirar almar des de dalt d’un edifici al port de Nantucket (EUA) i es va ofegar de forma accidental.

Futbolistes com Messi, Ronaldo o Piqué, aquest juntament amb Shakira, s’han afegit al repte.Aquesta última va demanar al papa Francesc de seguir amb l’exemple. A Ponent, dos jugadors del Lleida Esportiu, PauTorres i Carlos Barreda, també es van tirar aigua gelada. Per la seua part, el perfil Postureig Lleida també es va unir a la campanya i va nominar l’alcalde de Lleida, Àngel Ros.

Segre, 21 d'agost de 2014

 


<< Torna