Notícies

Retallades en trasplantaments

El ministeri de Sanitat redueix un 20%les subvencions quan Montoro va assegurar fa 3 setmanes que no es tocarien || L’any passat, 45 lleidatans van rebre un òrgan i es va arribar a una xifra rècord

 
El ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat ha retallat un 20 per cent les subvencions destinades al foment de la donació i el trasplantament d’òrgans, que el 2013 serà de 2 milions d’euros, mig milió menys que el 2012.Això passa tres setmanes després que el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, tranquil·litzés professionals i pacients assegurant que el Govern no tenia intenció de reduir aquestes ajudes a les autonomies que incompleixin els objectius de dèficit, entre les quals hi ha Catalunya, afegint que la llei d’estabilitat pressupostària ho permet, però va afirmar que “no hi ha voluntat de fer cap moviment en una matèria tan sensible”.
No obstant, ahir el BOE va publicar aquesta retallada del 20% en aquesta matèria i la rebaixa més important es dóna en la partida destinada a l’organització d’activitats formatives i projectes de promoció, les dirigides a la millora de la qualitat en el procés de donació, activitats d’acreditació i registre, i de valoració de predisposició a la donació, que passa d’1.219.812 euros el 2012 a 819.213 per aaquest any.
Després de conèixer la notícia, la coordinadora de trasplantaments de l’Arnau, la doctora Mariona Badia, va assegurar que “es tracta d’una partida fonamental, ja que el personal format pot atendre molt més bé tant el malalt com el familiar”.
L’any passat, 45 lleidatans van rebre un trasplantament (29 de ronyó, 10 de fetge, 4 de cor, un de pulmó i un altre de pàncrees), una xifra rècord malgrat la crisi. Badia va explicar que “a l’Arnau, enguany, tres persones que han mort han donat els òrgans, mentre que en tot l’any passat van ser 8 i es van poder trasplantar 30 persones”. “Encara hi ha molt desconeixement al voltant de la donació d’òrgans i els trasplantaments i cada any organitzem un jornada dirigida al personal d’urgències perquè s’impliqui en el procés”,va afegir.
Per la seua part, el Partit Popular va rebutjar dimarts la sol·licitud de compareixença registrada pel PSOE perquè la ministra de sanitat, Ana Mato, expliqués al ple del Congrés aquestes retallades.

Segre, dijous, 11 abril 2013


<< Torna