Notícies

Lleida suma 214 treballs d'investigació mèdica en 2012

Els instituts de recerca vinculats a centres de l'Institut Català de la Salut (ICS) van produir més de 3.000 articles durant el passat any 2012.

VERÒNICA Gistau
214 publicacions procedien de Lleida.
Malgrat el nombre reduït de publicacions, el director de l'Institut de Recerca
Biomèdica de Lleida, Xavier Matías-Guiu ha explicat que "cal afegir que cada publicació es valora en funció de l'índex d'impacte, calculat en base a les vegades que s'ha citat un determinat estudi o treball en un període de temps determinat ". 
Aquest any, la regió sanitària ha aconseguit 1.067 punts d'impacte, mentre que l'any passat es van aconseguir només 1.017.

L'Institut de Recerca Biomèdica no només calcula dades de Lleida en referència a l'Arnau de Vilanova, sinó que també comptabilitza estudis l'Hospital de Santa Maria, dels centres d'Atenció Primària i de la Universitat de Lleida.
Entre els temes d'estudi biomèdic que més destaquen a Lleida, tal com assegura Xavier Matías-Guiu, es troben: l'estrès cel · lular, el càncer, la neurociència, les patologies vasculars i l'apnea del son.
En concret, aquest últim any s'han registrat a la demarcació de Lleida 35 articles sobre l'estudi de l'estrès en sistemes biològics; 98 sobre medicina clínica en general; 41 de medicina terapèutica i exposició, 7 de models cel · lulars i moleculars de patologies; 28 sobre neurociència i 5 que no s'incorporen en cap tema en concret.  D'altra banda, els set instituts vinculats als centres hospitalaris i d'atenció primària de l'Institut Català de la Salut (ICS) van generar durant el 2012 un total de 3.071 articles publicats en revistes científiques amb un factor d'impacte acumulat de 13.616,34, 1 9,32% més que l'any anterior. El 2012 es van publicar 2.954 articles en revistes inexadas amb un factor d'impacte total de 12.455,32.

La principal virtut d'aquests instituts és la seva estreta i constant relació amb els centres sanitaris, on es desenvolupa l'atenció als pacients de forma diària, amb l'objectiu de trobar solucions als problemes de salut des de l'àmbit de la recerca biomèdica.
En total, més de 2.000 professionals participen en els projectes de recerca que es desenvolupen en aquests instituts.  Des de l'any 2009, tres d'aquests instituts-la Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), l'Institut de Recerca Biomèdica de
Bellvitge (IDIBELL) i l'Institut de Recerca en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP) - estan acreditats per l'Institut de la Salut Carlos III. Aquest reconeixement com a centres d'excel · lència situa la institució en una posició davantera en tot l'estat en l'àmbit de la recerca biomèdica.
Les principals àrees científiques en què destaquen els instituts de recerca de l'ICS són les relacionades amb les neurociències, la patologia infecciosa i els transplantaments; les malaltías inflamatòries, cròniques i degeneratives; l'epigenètica, la biologia del càncer, l'epidemiologia i la salut pública.

La Manyana, 24 agost 2013


AdjuntMida
Investigació Lleida 2012.pdf157.39 KB
<< Torna