Notícies

Els lleidatans a l’espera d’operar-se pugen un 22% en 6 mesos, quasi el doble que la mitjana. En canvi, la demora es manté estable i per sota del conjunt de Catalunya.

Els pacients han passat de 2.020 a 2.483, malgrat que al primer semestre s’han portat a terme 354 intervencions més

 

 

J.MARTÍ
LLEIDA. Els pacients en llista d’espera per sotmetre’s a una operació quirúrgica a Lleida van augmentar durant el primer semestre d’aquest any un 22 per cent respecte a finals de l’any 2012, fins als 2.483. Són 2.268 a la regió sanitària de Lleida (les comarques del pla) i 215 a la de l’Alt Pirineu iAran, mentre que mig any abans eren 1.885 i 135, respectivament.   Aquest increment percentual supera substancialment el 12,1% del conjunt de Catalunya. No obstant, i com ja és habitual des de fa anys, el temps d’espera és sensiblement inferior a de la mitjana, que és de 4,47 mesos (vegeu desglossament) i s’ha mantingut estable.

Aquesta llista d’espera és de les 14 intervencions que teòricament tenen garantida una demora inferior als 6 mesos: cataractes,
varius, hèrnia inguinal, colecistectomia, artroscòpia, pròstata, canal carpià, amígdales, circumcisió, pròtesi de maluc, pròtesi de genoll, histerectomia, galindons i quist pilonidal. 

Amb referència al total d’intervencions, incloses les que no tenen garantia de demora, la llista d’espera s’eleva fins a 5.388 persones a les comarques del pla i a 459 a les del Pirineu, unes 600 més que a finals de l’any 2012, mentre que la demora mitjana és de 3,78 mesos per a les primeres i d’1,22 per a les segones.  La paradoxa és que les llistes d’espera augmenten malgrat que paral·lelament els hospitals han fet 5.105 operacions, 354 més que en el mateix període de l’any passat (4.751).Aquest és un factor que va destacar ahir el delegat de Salut, Josep Pifarré.
“Hi ha més persones en la llista perquè hi ha més entrades a aquesta”, va indicar. “Agraeixo als professionals l’esforç que estan fent malgrat la difícil situació actual
”,  va subratllar, en una referència implícita a les retallades.

Pifarré va apuntar també dos possibles causes principals de l’increment d’inscrits. Una és el progressiu envelliment de la població i la segona, la possibilitat que persones que abans eren clients de la sanitat privada s’hagin passat a la pública “per l’efecte de la crisi o perquè hi confien més”, encara que va precisar que no disposen de les dades dels centres privats.
D’altra banda, Pifarré també va assenyalar que la coordinació entre els professionals de Primària i els dels hospitals per evitar ingressos de malalts crònics provoca que els segons disposin de més llits lliures destinats a pacients d’operacions programades.

Els hospitals de Lleida, líders en menor retard
La regió sanitària de l’Alt Pirineu és, de les set existents a Catalunya, la que registra una menor demora per a una intervenció quirúrgica, amb només 1,16 mesos de mitjana, mentre que la de Lleida ocupa el segon lloc amb 3,36,
davant de la deTerres de l’Ebre, amb 3,42. A l’Alt Pirineu, el temps d’espera fins i tot ha baixat en el primer semestre d’aquest any, ja que al desembre era d’1,95 mesos.
A la regió sanitària de Lleida, la demora ha crescut lleugerament, ja que a finals del 2012 era de 3,24 mesos.

Segre, 19 d'octubre de 2013
 


AdjuntMida
Llista espera 20131019_20_recull.pdf319.06 KB
<< Torna