Notícies

Quinze anys prevenint el càncer de mama a Lleida

EL PROGRAMA de Detecció Precoç del Càncer de Mama (PDPCM) del Departament de Salut compleix quinze anys d’implantació a Lleida. 

 En tot aquest temps, cada dia són més les lleidatanes d’entre 50 i 69 anys que es fan una mamografia, una prova eficaç per detectar el càncer en els estadis inicials i que salva vides. Els primers anys hi va participar el 47% de les dones invitades, una xifra que ha anat augmentant fins a arribar, l’any 2012, al 82%, una xifra superior a la de la resta de Catalunya. Podem atribuir aquest augment de la participació a l’educació sanitària que realitzen els professionals de la salut sobre la població en general que, alhora,
s’ha conscienciat de la importància de les activitats preventives. Amb tot, volem destacar també la prevenció que es fa des de l’atenció primària, recomanant hàbits de vida saludables com a primer pas per esquivar aquesta malaltia. I volem donar les gràcies a les dones que han participat en les successives rondes del programa, perquè la seva satisfacció i els seus comentaris positius fomenten l’assistència d’altres dones que, en un principi, estaven indecises. Podem dir que l’augment de la participació al programa es deu també, en gran mesura, a la seva ajuda indirecta. I no podem oblidar l’encert d’apropar la Unitat Mòbil de mamografies als diferents pobles de les comarques del pla de Lleida i la campanya Cuida’t, que ha contribuït a augmentar el nombre de dones que es fan mamografies de cribratge.

La importància del programa de detecció precoç queda palesa al document que el Consell Assessor de Cribratges de Catalunya (CAC) ha elaborat, basant-se en diferents estudis observacionals i assaigs aleatoris, i que diu que l’eficàcia del cribratge en dones participants se situa entre el 25-35%. Hi ha una notable convergència que entre les dones invitades al PDPCM el cribratge aconsegueix reduir la mortalitat de càncer de mama al voltant del 20% de la població femenina d’aquesta franja d’edat. El 2012, més de 19.300 dones de les dues regions sanitàries van ser convidades a participar en el PDPCM. El 85% de les dones a la Regió Sanitària de l’Alt Pirineu i l’Aran i el 82% a la de Lleida van acceptar fer-se la mamografia proposada.

El Càncer de Mama és el tumor més freqüent en les dones i el risc de patir-lo augmenta amb l’edat. El programa de detecció precoç permet detectar amb la mamografia tumors tan petits que fins i tot no són palpables.

Per això, a més de felicitar-nos pels 15 anys de lluita en la prevenció del càncer demama amb el PDPCM, esperem que el proper Dia Mundial del Càncer de Mama, en què es compliran 16 anys del programa, puguem dir que hem arribat al 100% de participació de les lleidatanes citades a fer-se la mamografia.

Segre,  23 d'octubre 2013


AdjuntMida
CANCER DE MAMA 20131023_recull.pdf87.19 KB
<< Torna