Notícies

Veure l’Alzheimer a la sang

La Unitat de Trastorns Cognitius de Lleida investiga per poder detectar la malaltia amb una simple analítica || Aporta dotze pacients a un estudi internacional i en té quatre més en marxa

R. RÍOS/S. DIEGO
❘ LLEIDA ❘ Diagnosticar l’Alzheimer a través d’una simple analítica de sang és el principal objectiu d’un dels cinc projectes
d’investigació que té en marxa actualment la Unitat deTrastorns Cognitius de Lleida.

“Si ho aconseguim serà molt important perquè facilitaria molt la detecció d’aquesta malaltia”, assegura Gerard Piñol, coordinador d’aquesta unitat lleidatana.

Per aconseguir-ho, formen part d’un estudi internacional en el qual hi ha implicats hospitals d’Espanya, Portugal, Suècia, Itàlia i França. Hi participen 255 pacients i Lleida n’aporta una dotzena, tots amb un deteriorament cognitiu lleu.  La finalitat de la investigació és trobar una sèrie de biomarcadors en sang que permetin fer el diagnòstic.Actualment ja s’ha demostrat en una vintena de pacients la relació entre l’alteració d’unes molècules en sang i l’Alzheimer.  Ara, l’objectiu és ampliar aquests primers resultats perquè la detecció a través de l’analítica sigui més fiable.

“Encara estem lluny, però seria l’ideal perquè és una forma de detecció més fàcil, menys costosa i que es podria aplicar a tota la població”, apunta Piñol.  Avui dia, la detecció està basada en un test neurològic, un estudi de neuroimatge i una analítica per descartar altres problemàtiques.

S’hi va sumar fa un any i mig una nova tècnica, una punció lumbar amb què ja s’ha diagnosticat 80 lleidatans. Precisament aquesta és la base d’un altre dels estudis de la unitat lleidatana, amb 10 pacients i juntament amb una trentena d’hospitals espanyols.
Té en marxa uns altres tres projectes d’investigació, a més de diferents treballs amb el grup d’envelliment d’Infermeria. El més multitudinari (111 pacients) i l’únic propi de la unitat lleidatana, en col·laboració amb l’IRB, estudia la relació entre l’Alzheimer i la depressió.  Els altres dos començaran ben aviat. Un, dilluns vinent, busca saber si els trastorns del son acceleren la progressió de la malaltia neurodegenerativa. L’altre, previst per a finals d’any, serà un assaig per determinar si un nou fàrmac pot retardar o fins i tot frenar l’Alzheimer.

Segre, 29 d'octubre de 2013


AdjuntMida
Unitat Demències 20131029_recull.pdf203.48 KB
<< Torna