Notícies

Per uns serveis sanitaris públics i d’excel·lència

El dimarts dia 25 de febrer el Govern de la Generalitat de Catalunya va aprovar un acord de Govern que encomanava al Servei Català de la Salut unificar, sota un únic ens jurídic de naturalesa pública, tots els dispositius assistencials gestionats a les terres de Lleida per l’Institut Català de la Salut (ICS) i per l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris-GSS (Hospital de Santa Maria de Leida i Hospital del Pallars a Tremp), tots ells de titularitat pública. Per tant, la seva suma continua essent de titularitat 100% pública, com obliga el mateix acord.

Aquesta integració és un pas més d’un procés de coordinació i de creixement complementari dels dos grans hospitals de Lleida: l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i l’Hospital de Santa Maria, i també l’atenció primària de salut. Durant més de 20 anys han treballat cada vegada de manera més integrada, evitant duplicitats, compartint serveis i generant sinergies. Aquesta progressiva integració funcional ha produït beneficis per als pacients i també per als professionals. I tots els governs, siguin del color que siguin, han recolzat i potenciat aquest procés. Si volem continuar avançant és imprescindible continuar sumant. Cal tenir en compte que no fer res és perpetuar la situació actual i, a la vista de com evolucionen els serveis sanitaris, tenir el risc d’anar endarrere.Té sentit que dos hospitals que estan a 250 metres l’un de l’altre, que comparteixen gerència, molts professionals, tot el sistema informàtic i, sobretot, que donen servei a uns mateixos pacients, treballin de manera independent l’un de l’altre, o fins i tot competeixin? Té sentit que els hospitals no treballin de manera integrada amb els especialistes de l’atenció primària de Lleida? Té sentit que pel fet d’anar cadascú pel seu compte no siguem prou grans com per poder resoldre alguns casos a Lleida i que aquests pacients hagin de marxar a tractar-se a Barcelona?  Té sentit que, per anar separats, perdem oportunitats de consolidar o, fins i tot, augmentar la nostra capacitat de formació MIR? Té sentit que la recerca no estigui integrada dins tots els dispositius assistencials del territori?

Triple benefici

Nosaltres creiem que tot això no té sentit. No es tracta de fer el mateix amb menys recursos, sinó a l’inrevés, al menys amb els mateixos recursos, treballant de manera integrada, poder fer més, mantenint-ne, això sí, la naturalesa pública. La unió fa la força. Si aconseguim anar junts, no només sumarem sinó que multiplicarem. El benefici serà triple. Primer, per als pacients, que veuran millorar la qualitat assistencial, i també com algunes patologies, que ara cal derivar a Barcelona, es podran assumir des de Lleida. Segon, per als professionals, que tindran més oportunitats de desenvolupar noves tècniques i especialitzacions, i ampliar la capacitat docent i de recerca. I tercer benefici, per al contribuent, ja que els guanys obtinguts revertiran al sistema sanitari de Lleida, i es podran fer més coses de les que actualment fem. Tenim l’exemple de l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Lleida. L’IRB Lleida ha aconseguit passar al grup selecte dels 21 instituts acreditats a nivell d’Espanya, és a dir, a la divisió d’honor, gràcies al fet que, en el seu dia, es va decidir unificar en un únic ens (l’IRB) tota la recerca bàsica i clínica de l’àmbit de les ciències de la salut a Lleida. Ara, gràcies a l’esforç de tots, es recullen els resultats d’aquella magnífica decisió.

De divisió d’honor

I no ens mereixem també tenir a Lleida una xarxa sanitària a la divisió d’honor? Si sumem, com en el cas de l’IRB Lleida, tindrem massa crítica suficient. La resta, ja ho tenim. Tenim excel·lents professionals. Tenim una Universitat de Lleida i un IRB Lleida potent que ens garanteixen poder integrar la docència i la recerca. I tenim il·lusió i convenciment que això és el millor per a Lleida i la seva gent. En resum, volem, per les terres de Lleida i de l’Alt Pirineu, serveis sanitaris integrats i públics d’excel·lència, vinculats a la docència i a la recerca, per aconseguir arribar a la divisió d’honor assistencial, tal com ja hem aconseguit a l’àmbit de la recerca biomèdica. Amb l’esforç i el compromís de tots, segur que ho aconseguirem.

Segre, 18 març de 2014
 


AdjuntMida
Dr. Pifarré 20140318_recull (2).pdf89.51 KB
Dr. Pifarré LM 20140318_recull (2).pdf125.75 KB
<< Torna