Notícies

Recerca clínica i noves eines per prevenir el consum de tabac centren la IX Jornada de Tabaquisme

A l’auditori de l’Edifici Transfronterer de la Universitat de Lleida, divendres, 28 de març, la Unitat de Tabaquisme de l’Hospital de Santa Maria de Lleida, gestionat per Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), i el Grup de Treball en Tabaquisme de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida (UdL) han organitzat la, IX Jornada de Tabaquisme sota el títol,

De la recerca a la consulta: els beneficis pel pacient

amb l’objectiu d’actualitzar les recents aportacions de la recerca en la vessant clínica i terapèutica que facilitin el procés de  deshabituació del tabac i la millora del pacient. La jornada, que ha tingut lloc des de les 9.00 fins les 14.00 hores a l’auditori de
l’Edifici Transfronterer de la UdL, ha comptat amb 150 inscrits, el 80 per cent dels quals vinguts de fora de Lleida

Segons ha explicat el Dr. Francesc Abella, de la Unitat de Tabaquisme de l'Hospital de Santa Maria, actualment el 24 per cent de la població és fumadora i  “el que volem aconseguir és que els nostres pacients deixin de fumar i que la població entengui que el tabac és una conducta que ha de passar a la història”

Al llarga de la jornada s’han presentat estudis novedosos, tant d’intervenció per prevenir el tabaquisme en els adolescents, com per motivar els pacients fumadors per deixar de fumar a partir de paràmetres bàsics per la seva salut com és el cas del càlcul de l’edat pulmonar. Amb aquesta tècnica, que consisteix en calcular l’edat pulmonar del pacient a partir d’una espirometria i que s’utilitza a la Unitat de Tabaquisme de l’Hospital de Santa Maria, s’ha aconseguit augmentar un 10 per cent el número de pacients que deixen de fumar.

En aquest sentit, el Dr. Esteve Fernández, metge de la Unitat de Control del Tabac de l’Institut Català d’Oncologia, ha explicat que l'edat pulmonar d'una persona que ha fumat un paquet diari durant 15 anys és uns 20 anys superior a la seva edat biològica i que, el càlcul de l’edat pulmonar del pacient el motiva a continuar el procés de deshabituació, ja que el seu esforç es veu reflectit en una millora de la seva capacitat pulmonar.

Al llarg de la jornada, el Dr. Esteve Fernández, ha estat l’encarregat de donat una visió global de la recerca que es fa al nostre país relacionada amb els efectes del tabac sobre la salut, així com la recerca que es duu a terme en la vessant preventiva, per evitar que
la població comenci a fumar o per conscienciar als fumadors dels efectes que aquesta conducta poden tenir en la seva salut.

El Dr. Fernández ha destacat la importància de la prevenció entre els més joves com és el cas de l’experiència presentada durant la jornada per la infermera Amparo Valdivieso duta a terme amb els alumnes d’ESO de Tarragona i Reus entre els cursos 2007/2008 i el 2010/2011, amb la finalitat de reduir la incidència del tabaquisme entre els joves.

Aquest programa va posar en pràctica activitats transversals des de 1r a 4t d’ESO on els alumnes prenien consciència d’aspectes com els efectes addictius del tabac, i com el consum pot afectar la seva salut. Els resultats presentats mostren que aquesta intervenció redueix en un 20 per cent el número de joves que s’inicien en el consum de tabac.

Comunicació Departament de Salut-GSS

Lleida, 28 de març de 2014
 


<< Torna