Notícies

El Consell d’Administració de Gestió de Serveis Sanitaris recolza la creació del nou ens sanitari públic lleidatà

Que aglutini tots els dispositius assistencials gestionats per les entitats proveïdores del sector públic i que permeti reforçar el sistema públic de salut tant a Lleida com al Pirineu

Ahir dilluns, 31 de març, es va reunir el Consell d’Administració de Gestió de Serveis Sanitaris (GSS) amb un únic punt del dia a tractar: l’acord de Govern del 25 de febrer d’unificació sota un únic ens públic dels dispositius assistencials del sector públic de Lleida. La reunió va servir per explicar als membres del Consell d’Administració l’acord del Govern de la Generalitat de Catalunya, a proposta del conseller de Salut, Boi Ruiz, i del conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, d’encomanar al Servei Català de la Salut, incoar, en un termini de sis mesos, els procediments corresponents per unificar sota la titularitat d’un únic ens jurídic, de naturalesa pública, tots els dispositius assistencials gestionats per les entitats proveïdores del sector públic vinculades al Departament de Salut en l’àmbit de la Regió Sanitària Lleida (Institut Català de la Salut (ICS), Gestió de Serveis Sanitaris (GSS) i Institut de Rercerca Biomèdica (IRB) de Lleida), amb la corresponent integració dels seus mitjans materials i personals en l’ens resultant.

Actualment el grau d’interrelació s’ha consolidat de tal manera que sembla necessari avançar des de l’actual aliança estratègica a una vinculació orgànica més intensa entre tots els ens implicats, que ha de permetre una total unificació de les polítiques estratègiques, organitzatives, culturals i operatives, amb l’objectiu d’evitar duplicitats i assolir un més grau d’eficiència, amb els corresponents beneficis que això ha de suposar per als ciutadans, per als pacients i per als professionals.

Amb aquest tràmit, es consolida el procés de creació d’un únic ens que dóna aixopluc a la governança i a la cartera de serveis de GSS, ICS i IRBLleida amb la integració de la gestió dels hospitals Arnau de Vilanova (HUAV), Santa Maria (HSM) de Lleida i Hospital Comarcal del Pallars de Tremp; els tres dispositius assistencials d’àmbit hospitalari gestionats per entitats del sector públic vinculades al Departament de Salut a la Regió Sanitària Lleida; els serveis assistencials d’atenció primària; així com la línia sociosanitària, els serveis de salut mental i l’àrea social, juntament, amb la recerca biomèdica.

Els objectius del nou ens que es creï seran: simplificar la gestió, millorar les economies d’escala, augmentar la interrelació entre nivells assistencials i assolir més autonomia del territori en la presa de decisions.

El nou ens gestionarà un pressupost que estarà al voltant dels 280 milions d’euros i uns recursos humans propers als 4.000 professionals.

Fa gairebé 20 anys que va començar el procés per intentar unificar tota la sanitat de Lleida amb el criteri de gestionar millor tots els recursos i que permetés una autonomia de gestió respecte als serveis centrals de Barcelona.

El Dr. Josep Santamaria, president del Consell d’Administració de GSS, ha agraït el recolzament dels diferents directors que han tingut els Serveis Territorials de Salut a Lleida i l’Alt Pirineu i Aran, el Dr. Sebastià Barranco, el Dr. Antoni Mateu i l’actual director, el Dr. Josep Pifarré, envers la creació d’un ens únic de salut a Lleida.

Santamaria ha explicat que el nou ens suposarà “un increment de capacitat de gestió de Lleida, feta des de Lleida, perquè hi ha un millor coneixement del territori, i perquè les decisions es prendran des d’aquí i els diners de la sanitat lleidatana es quedaran a Lleida”.

Santamaria ha destacat que “no es tracta, en cap cas, de privatització ja que parlem d’equipaments que són públics, amb professionals que treballen per a tothom, amb diners que són públics i amb una gestió pública. Serà un ens públic amb capacitat jurídica pròpia que actuarà com a empresa pública” i ha afegit que “per a Lleida com a territori, és un dels events més importants que puguin passar en molts anys perquè tindrà la seva sanitat amb el seu propi finançament”.

L’alcalde de Lleida i vocal del Consell d’Administració de GSS, Àngel Ros, ha explicat que “l’ens que proposa crear la conselleria de Salut reforça el sistema públic de salut a Lleida i al Pirineu”. Com a membre del Consell d’Administració de GSS, Ros ha indicat que la màxima preocupació és garantir els serveis als pacients i a les seves famílies i l’activitat dels professionals de la salut, així com també l’equilibri territorial, fet que permetrà reforçar el sistema públic de salut tant a Lleida com al Pirineu. Ros ha incidit en què és fonamental que el servei sanitari, per sobre del principi de costos, valori l’equitat dels ciutadans. Per això, “s’ha de vetllar per la qualitat i per l’equilibri territorial”, ha dit.

Ros ha vogut destacar que “des del consell d’administració vetllarem perquè estigui garantit el caràcter públic de l’ens, el manteniment dels llocs de treball i la representació social dintre dels òrgans de governança del servei com ara tenim”.

En aquest sentit, Ros ha explicat que el model que es proposa augmenta les oportunitats de les Terres de Lleida i el Pirineu d’atenció sanitària i de serveis sanitaris prestats des de les pròpies Terres de Lleida i el Pirineu; augmenta les possibilitats perquè es converteix en el primer ens de salut públic fora de l’àrea de Barcelona, i això li dóna l’oportunitat de prestar serveis de salut que fins ara no podia fer perquè no tenia prou massa crítica, per número de pacients i de professionals.

Per la seva banda, el Dr. Jaume Capdevila, gerent de Gestió de Serveis Sanitaris, ha destacat que “el que s’està treballant ara és quina és la millor fórmula, quins estatuts hauria de tenir aquest model d’empresa pública, quins són els seus objectius i quines són les finalitats, que seran la suma dels objectius i finalitats de cadascun dels proveïdors que formaran l’ens”.

A propòsit del nou ens que es crearà, el Dr. Capdevila ha explicat que “d’una economia escala de 4.000 professionals es produiran reinversions en ràpels de vendes i de compres, que donaran per enriquir la línia assistencial i la cartera de serveis al territori”.

 

Comunicació Departament de Salut-GSS
Lleida, 1 d’abril de 2014


<< Torna