Notícies

El nou Pla director de cirurgia cardíaca augmentarà en un 20% les intervencions quirúrgiques fins a finals d'any per reduir el temps d'espera

Es faran 623 intervencions quirúrgiques més que l'any 2013

Amb aquesta iniciativa el Departament de Salut, juntament amb la Societat Catalana de Cardiologia i la Societat Catalana de Cirurgia Cardíaca, preveu reduir un 35% el temps d’espera en la cirurgia d’aquesta patologia

El Servei Català de la Salut (CatSalut) incrementarà en un 20% les operacions de cirurgia cardíaca prioritària –un total de 623 intervencions més respecte al 2013– des d’ara i fins a finals d’any. Aquesta acció s’engloba dins del nou Pla director de cirurgia cardíaca (PDCC), elaborat pel Departament de Salut juntament amb la Societat Catalana de Cardiologia i la Societat Catalana de Cirurgia Cardíaca, i s’ha posat en marxa aquest mes de maig per tal de donar resposta a l’augment de casos en aquestes patologies per l’envelliment de la població. També han col·laborat les associacions de pacients cardíacs del Consell Consultiu de Pacients.

El PDCC farà front de forma integral a tots els aspectes de cirurgia cardíaca i garantirà l’accessibilitat i l’equitat de tots els ciutadans amb l’objectiu de reduir un 35% el temps d’espera en cirurgia cardíaca prioritària, que al 2013 estava en 5,06 mesos en cirurgia cardíaca valvular i 4,80 en cirurgia coronària.

Encara que el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat va establir un temps d’espera orientatiu de 6 mesos per a aquestes patologies, el Departament de Salut s’ha posat com a objectiu operar aquests pacients en un termini orientatiu de 3 mesos.

Un servei per cada milió i mig d’habitants

Un altre dels aspectes que inclou el PDCC és concretar una ordenació territorial que permeti als cardiòlegs de cada àrea geogràfica tenir definit a quin hospital han d’enviar els pacients que requereixen cirurgia cardíaca. D’aquesta manera hi haurà 5 centres hospitalaris de  referència en cirurgia cardíaca major: l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, l’Hospital Universitari de Bellvitge, l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l’Hospital Clínic de Barcelona.

Després d’aquesta reorganització, cada ciutadà tindrà un centre de referència per a les operacions de cirurgia cardíaca. Per això, hi haurà un servei de cirurgia cardíaca per cada milió i mig d’habitants. Abans de la reordenació, la població assignada a cada servei podia variar de 900.000 a 2 milions d’habitants.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, va anunciar la creació del Pla director de cirurgia cardíaca l’octubre de l’any passat, en una Comissió de Salut del Parlament de Catalunya, per resoldre de forma estructurada un problema crònic de molts anys.

El PDCC està vinculat al Pla director de malaltia cardiovascular (PDMC).

Departament/s: Salut, 4 de maig 2014


<< Torna