Notícies

L’Observatori Ciutadà, format per societat civil, analitzarà i debatrà el procés de constitució del Sistema Integral de Salut

 

 
El president del Banc dels Aliments, Joan Ramon Saura, ha estat designat president de l’Observatori que compta amb una quinzena de membres, tot i que està obert a noves incorporacions
 
 
Dimarts, 23 de desembre, s’ha constituït l’Observatori Ciutadà del Sistema Integral de Salut (SIS) Lleida Pirineu. Una quinzena de representants d’entitats i societat civil, s’han reunit amb el director dels Serveis Territorials de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran, Josep Pifarré, i el gerent territorial de l’ICS i de GSS, Jaume Capdevila, per conèixer el reglament que regirà el nou òrgan consultiu.
 
Han assistit a la primera trobada: Joan Ramón Saura, president del Banc d’Aliments de Lleida i president Fundació Verge Blanca; Mercè Ruiz, delegada a Lleida Coordinació Usuaris de la Sanitat; Josep Maria Fornós, president de Fesalut; Mercè Batlle, presidenta d’AREMI; Joaquim Mateo, president de les Associacions de Veïns de Lleida; Sebastià Barranco, responsable de l’equip protecció de la Salut Segarra-Noguera-Pla d’Urgell del Departament de Salut; Mar Peña, coordinadora de Treball Social de l’Atenció Primària de Salut de l’ICS a Lleida; Rafa Gimena, president de la Demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Mari Carmen Mayayo, diplomada en Infermeria, llicenciada en Psicologia i Cap d’Unitat de l’Atenció a l’Usuari de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova; Maria Teresa Montanuy, diplomada en Infermeria, directora de l’equip de l’Atenció Primària de Tremp i regidora de l’Ajuntament de Tremp; Miquel Maria Bretxa, metge de família i director de l’equip de l’Atenció Primària del Pallars Sobirà; Josep Lavin, president Associació Salut Mental del Pla d’Urgell i de la federació de Salut Mental Terres de Lleida; Josep Maria Forné, delegat de Benestar Social i Família; Carmina Escolà, llicenciada en Dret, assessora jurídica de GSS; Rosa Sabaté, economista del Consell Comarcal de la Noguera i Jordi Culleré, advocat en exercici lliure. En el ple que està previst que se celebri a mitjan de gener es podran incorporar nous membres en representació de les seves entitats.
 
Capdevila ha demanat als membres de l’Observatori que “es monitoritzi amb exigència tot el procés fins a la implantació del SIS” i ha reiterat la voluntat que “sigui un procés transparent i participatiu”. Així mateix, ha recordat que “les portes dels nostres despatxos estan obertes i sempre hem estat a disposició de tothom que necessiti aclarir dubtes, i una mostra n’és la constitució d’aquest Observatori”.
 
En aquest sentit, Pifarré, ha recordat que “el nou ens consultiu se suma als Consells de Participació Territorial de les regions sanitàries, al futur Consell Clínic Consultiu i a la resta d’òrgans de participació i consulta preexistents”.
 
En què consisteix
L'Observatori Ciutadà és l'òrgan més ampli de participació, informació i representació del teixit ciutadà, des del qual s'analitzaran i debatran les actuacions del procés de constitució del SIS. Té la finalitat d’afavorir la transparència, el retiment de comptes i la generació de coneixement en el procés de constitució del SIS, posant a disposició dels ciutadans, professionals i associacions veïnals, entre altres agents socials, la informació necessària amb imparcialitat i rigor.
 
Així mateix, també promourà i fomentarà la informació sobre el procés de constitució del SIS en la ciutadania i impulsarà els debats constructius tant en l’àmbit assistencial, legal i  economic, entre altres.
 
El Ple i la Comissió Permanent
Els òrgans de govern de l’Observatori Ciutadà del SIS són, per una banda el ple, format per representants d’entitats i ciutadans escollits sota el criteri de pluralitat i diversitat, i que està presidit per Joan Ramon Saura, president del Banc d’Aliments de Lleida, tal com s’ha acordat avui. Entre altres funcions, serà el representant de l’Observatori, el responsable de convocar el ple, dirigir-ne els debats i garantir-ne el bon funcionament. Així mateix, exercirà d’interlocutor entre els membres del ple i la Regió Sanitària de Lleida i la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran.
 
Saura ha destacat que “l’Observatori és un instrument que ens implicarà ser col·aboradors, emetre opinions i, si cal, ser crítics per ajudar a fer camí en la confecció del Sistema Integral de Salut”. I ha incidit en què “més enlla del tema clínic estrictament, apostem per una ciutadania amb drets i no consumidora de serveis”.
 
El ple es reunirà de manera ordinària cada 3 setmanes i la vigència de l’Observatòri Ciutadà s’esdevindrà fins a la constitució legal del SIS, tot i que el ple podrà proposar la pròrroga de la seva vigència.
 
La Comissió Permanent
D’altra banda, la Comissió Permament estarà formada per un màxim de 20 persones, membres totes elles del ple i nomenades per la presidència i a proposta de la resta de membres del plenari. En formaran part en condició de membres nats el president, el vicepresident i el secretari.
 
Les seves funcions seran entre altres elaborar l'ordre del dia i preparar les sessions del Ple. informar als membres del Ple sobre l’estat de les actuacions realitzades, recopilar i valorar les suggerències i les consultes així com elaborar les propostes i els informes sobre les matèries al Ple o coordinar les comissions i grups de treball, entre altres.
 
 Comunicació, Lleida, 23 de desembre de 2014

<< Torna