Notícies

El programa de cribratge de càncer de còlon i recte s'inicia a l'ABS Bordeta-Magraners de Lleida ciutat

El programa de cribratge de càncer de còlon i recte s'inicia a l'ABS Bordeta-Magraners de Lleida ciutat.
 

Al llarg de 2015 es desplegarà a les ABS de Lleida ciutat, on està previst convidar-hi 30.800 persones d’entre 50 i 69 anys
 
Des de 2010, 47.200 lleidatans de les ABS rurals de la Regió Sanitària Lleida han estat convidats a fer-se la prova

El Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte (PDPCCR), en el marc del Pla de salut de Catalunya 2011-2015 de potenciar els aspectes preventius, es desplega aquest 2015 a les àrees bàsiques de salut (ABS) de Lleida ciutat on està previst convidar-hi 30.800 persones. Concretament, el desplegament es farà esglaonat i al gener s’inicia a l’ABS Bordeta-Magraners amb 3.688 homes i dones d’entre 50 a 69 anys convidats a realitzar la prova. Al llarg de 2015, el programa continuarà al CAP Cappont, CAP Rambla Ferran, CAP Primer de Maig i finalitzarà al CAP Balàfia-Pardinyes.
 
En les pròximes setmanes, els usuaris de l’ABS Bordeta-Magraners rebran una carta al seu domicili on se’ls invitarà a participar i on se’ls indicarà que han d’anar al centre d’atenció primària (CAP) on els donaran un tub per recollir una mostra de femta. Un cop analitzada la mostra al laboratori únic de la Regió Sanitària (RS) Lleida, es bolcaran els resultats al programa i a la història clínica del pacient i seran els professionals sanitaris de les ABS els encarregats de resoldre els possibles dubtes que puguin sorgir.
 
En la majoria de pacients el resultat és negatiu. Aquests usuaris rebran a casa seva una carta on se’ls explicarà que tornaran a ser convidats des del Programa a fer-se la prova al cap de dos anys.
 
Si el resultat és positiu (un 6% de les proves de mitjana), és a dir, quan hi ha indicis de sang en la femta, se’ls citarà per anar a la consulta de la Unitat de Cribratge de l’Hospital de Santa Maria de Lleida on els practicaran les proves necessàries, principalment una colonoscòpia, per aconseguir el diagnòstic. Si s’escau, se’ls derivarà per fer el tractament més adient per a la patologia diagnosticada.
 
Cal recordar que les colonoscòpies es fan amb sedació i que la majoria són terapèutiques, és a dir, en cas d’existència d’un adenoma s’extirpa en el moment de fer la prova.
 
Des de l’inici del PDPCCR a la Regió Sanitària Lleida, les taxes de participació sempre han superat el 60% de les persones que s’hi han convidat, xifres que són de les més altes de Catalunya i de l’Estat.
 
Balanç del desplegament a les ABS rurals de la Regió Sanitària Lleida
 
El PDPCCR es va posar en marxa a finals de 2010 a l’ABS La Granadella com a prova pilot; els circuits d’entrega i la recollida de mostres es va establir a l’atenció primària (CAP i consultoris locals).
 
El 2014, el Programa va acabar de desplegar-se per tota la zona rural de la RS Lleida, havent-hi convidat 47.200 usuaris d’entre 50 a 69 anys i sense patologia prèvia digestiva, 4.600 en dues ocasions, ja que el PDPCCR es repeteix a les ABS cada dos anys. La cobertura a les 16 ABS rurals de la RS Lleida ha estat del 100%.
 
En total s’han practicat 1.540 colonoscòpies i s’han diagnosticat 84 càncers invasius, la majoria en estadis precoços, la qual cosa n’ha facilitat el tractament i la curació.
 
Les taxes de detecció de càncer invasiu han oscil·lat entre el 2,59 i el 4,1 per mil en els usuaris participants, xifres recomanades a l’European Guidelines for quality assurance in colorectal cancer screening and diagnosis.
 
Alhora, 600 pacients han estat diagnosticats d’adenomes de risc intermedi i d’alt risc, que són lesions premalignes que en poc temps poden evolucionar a carcinoma.

 
Premsa i Comunicació Departament Salut_Lleida,  28 de gener de 2015


<< Torna