Notícies

La Unitat del Son de Lleida, reconeguda amb una Beca ESTEVE d’Innovació en Salut 2015 en atenció al pacient crònic

Per l’estudi GESAP, liderat pel Dr. Ferran Barbé, que gestiona el pacient amb sospita de patir síndrome d’apnea obstructiva del son des de l’Atenció Primària

Atenció especialitzada, Atenció Primària i recerca treballen coordinats en aquest estudi, un exemple d’integració que persegueix el Sistema Integral de Salut Lleida Pirineu

La Unitat del Son de Lleida, integrada dins el Servei de Pneumologia de Lleida (Hospital de Santa Maria - GSS i Hospital Universitari Arnau de Vilanova) ha estat reconeguda amb una de les quatre Beques ESTEVE d’Innovació en Salut 2015 en atenció sanitària al pacient crònic, en l’apartat d’adequació/optimització dels tractaments, per l’estudi GESAP que gestiona els pacients amb sospita de patir síndrome d’apnea obstructiva del son des de l’Atenció Primària. L’acte d’entrega de les beques va tenir lloc en el marc del VII Congrés Nacional d’Atenció Sanitària al Pacient Crònic celebrat a Valladolid el passat 7 de març.

Des del 2006, Lleida compta amb un Servei de Pneumologia unificat per a tot el territori, dins el qual es troba la Unitat del Son, que engloba professionals de l’Hospital de Santa Maria, de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, de l’Atenció Primària i la recerca que es duu a terme a l’IRBLleida en aquesta matèria, sota la coordinació del cap de servei, el Dr. Ferran Barbé, i que ha esdevingut un exemple pràctic de sinèrgia i integració que persegueix el Sistema Integral de Salut Lleida Pirineu entre els diferents nivell assistencial i la recerca.

L’apnea del son és una patologia freqüent, que afecta entre el 4% i el 6% dels homes i entre el 2% i el 4% de les dones en edat adulta. Actualment no hi ha símptomes que permetin diagnosticar de forma clara la malaltia i cal recórrer a qüestionaris que, encara que són útils, no permeten una gran precisió en el diagnòstic. Així, per avaluar l’eficàcia del diagnòstic de l’apnea del son en l’atenció primària, es va posar en marxa aquest estudi, en el qual participen els EAP d’Alcarràs, Ponts, Tàrrega, les Borges Blanques, Primer de Maig, Cappont, Ciutat Jardí i la Bordeta.

Es tracta d' un estudi aleatori i controlat on es compara el diagnòstic i maneig de pacients amb sospita de patir síndrome d'apnea obstructiva del Son des d’Atención Primaria i l' Atenció Especializada del Son. 

L’estudi avalua de forma sistemàtica el risc de patir apnea del son a les persones que acudeixen a les visites d’atenció primària. Únicament existeix un estudi similar a aquest a Austràlia.

 

Comunicación GSS- Salut_Lleida, 12 de març de 2015
 


<< Torna