Notícies

VI Jornada d’actualització diagnòstica i terapèutica en fibromiàlgia, fatiga crònica i sensibilitat química múltiple amb 220 inscrits

El febrer es va crear el Comitè Científic Assessor en les SSC del Departament de Salut, constituït per 7 experts, per revisar el model assistencial d’aquestes malalties

El divendres, 20 de març, 220 persones omplen l’aula magna del Campus de Ciències de la Salut de la Universitat de Lleida en la VI Jornada d’Actualització Diagnòstica i Terapèutica en Fibromiàlgia (FM), Síndrome de la Fatiga Crònica (SFC) i Síndrome de Sensibilitat Química Múltiple (SQM) organitzada per la Unitat de Fibromiàlgia i Fatiga Crònica de l’Hospital de Santa Maria de Lleida, gestionat per l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris (GSS).

Durant tot el dia, psicòlegs, fisioterapeutes, reumatòlegs, metges de família, internistes i infermeres exposen les novetats en el diagnòstic i tractament d’aquestes malalties. A la província de Lleida, des de la Unitat de Fibromiàlgia i Fatiga Crònica es calcula que entre 7.000 i 8.000 persones estan afectades per fibromiàlgia; unes 500 persones afectades per la síndrome de la fatiga crònica; i s’atenen prop de 60 pacients amb la síndrome de la sensibilitat química múltiple.

En el decurs de la jornada, el Dr. Lluís Rosselló, cap de secció de Reumatologia i Unitat de FM, SFC i SQM de l'Hospital de Santa Maria, ha explicat que “la Unitat de Lleida creada el 2008, i que dóna servei a les regions sanitàries de Lleida i de l’Alt Pirineu i l’Aran, reuneix els criteris que marca el Departament de Salut en la recent revisió del model d’atenció a les persones afectades”. A més, Rosselló ha explicat que des de la Unitat de FM i SFC de Lleida ja s’ha distribuït a les dues regions sanitàries la ruta assistencial de la fibromiàlgia i la segona fase serà la formació específica dels metges de família i personal d’infermeria d’atenció primària.

Rosselló ha destacat que com a novetat, des del Departament de Salut es vol posar èmfasi en el paper de l’atenció primària en la detecció, diagnòstic i tractament d’aquestes malalties. En aquest sentit, el Dr. Rosselló explica que “el metge de capçalera ha de ser una peça clau per a l’atenció d’aquests pacients, ja que en molts casos quan ens arriben a la unitat d’expertesa la malaltia està molt avançada i són aquests casos els més difícils de tractar”. Rosselló ha destacat que “és molt útil mantenir una comunicació activa entre atenció primària i especialitzada per diverses vies com la virtual per tal de diagnosticar els pacients en els primers estadis de la malaltia”.

Un altre aspecte que ha destacat el Dr. Rosselló és la multidisciplinaritat de les unitats d’expertesa on han de tenir un paper important els metges d’atenció primària, reumatòlegs, metges internistes per a la fatiga crònica i els al·lergòlegs per a la sensibilitat química múltiple, a més del paper destacat dels psicòlegs, fisioterapeutes i infermeria.

En la seva ponència, el Dr. Joaquim Fernàndez-Solà, metge internista i coordinador de la Unitat de Fatiga Crònica de l’Hospital Clínic de Barcelona, ha fet una actualització dels coneixements amb evidència científica sobre la SFC i malalties interrelacionades. Fernàndez-Solà ha destacat “el canvi recent en els criteris diagnòstics i en el nom de la malaltia, que passaria a dir-se malaltia per intolerància sistèmica a l’exercici”.

Sobre la SFC, Fernàndez-Solà ha explicat que “es tracta d’una malaltia amb una repercussió funcional molt important en l’esfera de l’activitat física i de l’activitat cognitiva i molt relacionada amb altres com la fibromiàlgia, la migranya, els trastorns del son, trastorns de l’estat d’ànim i trastorns hormonals”.

Tot i que és una malaltia que actualment no es pot curar en el sentit clínic, Fernàndez-Solà ha posat de manifest que “la SFC sí que es pot millorar, i s’ha de fer un tractament multidisciplinari personalitzat basat en què el malalt adeqüi l’activitat física al que pot fer realment i li és útil, que tingui un suport psicològic i de l’entorn familiar, social i laboral favorable que l’ajudi a adaptar-se a la malaltia, juntament amb un tractament farmacològic adequat i donar suport a les comorbiditats que poden interferir en la seva funcionalitat”.

Fernàndez-Solà forma part del Comitè d’Experts, coordinat des del Departament de Salut, en el qual diferents professionals d’arreu de Catalunya han establert criteris uniformes per atendre aquests pacients al territori, perquè les unitats segueixin criteris homogenis, amb estratègies clares i avaluables.

Fernàndez-Solà ha explicat que “s’estableixen tres programes diferents per a cadascuna de les malalties, sabent que totes s’interrelacionen, però intentant fer estratègies apropiades quan predomina alguna d’elles”.

Fernàndez-Solà ha destacat que una part del programa està adreçat a “fer estratègies informatives, treballant amb associacions de malalts i pacients experts per fer visible i comprensible la malaltia per a l’entorn”.

En aquest sentit, des de Fibrolleida han volgut destacar que com a afectats, el que més els preocupa és poder difondre aquestes malalties i per això tenen previst un seguit d’activitats com xerrades als instituts i casals de dones, i a més, tenen un contacte directe amb la Unitat de Fibromiàlgia de Lleida que els posa al dia quant a avenços en els tractaments.

La jornada ha comptat també amb l’entrega de premis del 1r Premi de Poesia Dolor invisible / jo visible, organitzat per la Unitat de Fibromiàlgia de l’HSM.

Revisió del model d’atenció a les persones afectades per la FM, SFC i SQM

El febrer del 2015 es va crear el Comitè Científic Assessor en les síndromes de sensibilització central (SSC) del Departament de Salut, constituït per 7 experts, per revisar el model assistencial de la fibromiàlgia, la síndrome de fatiga crònica i la sensibilitat química múltiple, en col·laboració de la Plataforma de Familiars FM-SFC i l’Associació Catalana d’Afectats de Fibromiàlgia (ACAF).

Aquest Comitè Científic ha elaborat un Pla d’actuació, basat en punts millorables que ha identificat: manca de visibilitat i dificultat en el maneig d’aquestes malalties.

1.    Visibilitat de les malalties

•    Des del mes de desembre de 2014 s’està treballant en una campanya de sensibilització dirigida a la població general, en diferents suports i mitjans: vídeo, pantalles d’informació en centres de salut, entre d’altres. Aquesta campanya la realitza el Departament de Salut conjuntament amb la Plataforma de FM-SFC i de l’ACAF.

2.    Maneig i seguiment dels pacients afectats per la fibromiàlgia, la síndrome de fatiga crònica i la sensibilitat química múltiple

a.    Intensificació del coneixement dels professionals sanitaris, en especial dels equips d’atenció primària (EAP), per tal d’escurçar el temps fins al diagnòstic.

•    S’ha realitzat formació a professionals d’atenció primària (metges i infermeres) en les que ja han participat més del 25% dels equips de Catalunya.

•    Durant el mes d’abril es realitzaran sessions formatives descentralitzades per facilitar la formació, com a mínim, a una persona per EAP (el referent en SSC).

•    Paral·lelament es realitzaran tallers amb casos clínics i formació semi presencial per als referents de cada EAP.

b.    Homogeneïtzació de les Unitats d’Expertesa per part del Comitè Científic.

•    S’ha fixat la cartera de serveis i perfils dels professionals que han de tenir aquestes unitats. Aquestes unitats seran acreditades pel Departament de Salut a proposta del Comitè Científic.

•    S’han establert els indicadors que permetran l’avaluació.

La implementació d’aquest nou pla operatiu s’ha de traduir en un major control de la qualitat assistencial de les unitats d’expertesa i en una millor atenció a les persones afectades per les síndromes de sensibilització central.

 

Comunicació GSS-Salut_Lleida, 21 de març de 2015
 


<< Torna