Notícies

Un estudi liderat per la Unitat de Trastorns Cognitius de l’Hospital Universitari de Santa Maria, premiat a l'Anual Meeting de la International Neuropsychological Society a Barcelona

Un estudi liderat per la Unitat de Trastorns Cognitius de l’Hospital Universitari de Santa Maria, premiat a l’Anual Meeting de la International Neuropsychological Society, celebrat a Barcelona entre els dies 6 i 8 de juliol.

Des de la Unitat de Trastorns Cognitius es van  presentar dues comunicacions orals d'investigacions sobre la detecció precoç de la Malaltia d’Alzheimer mitjançant diferents mètodes, que s’han realitzat en els últims tres anys. La comunicació "Association between CSF biomarkers and the Test of Memory Strategies in Mild Cognitive Impairment patients: A clinical approach for the early detection of dementia", ha obtingut el premi INS Memory Disorders Research Award. 

Els autors de l'estudi són: Anna Carnes Vendrell, Gerard Piñol Ripoll, Brenda Chino Vilca, Lucía Torres Simon, Agnieszka Żelwetro, Inmaculada Concepción Rodríguez Rojo, Raquel Yubero, Nuria Paul, Fernando Maestú. Entre els autors es troben neuropsicòlegs i neuròlegs, també d’altres centres de recerca de Madrid i Polònia.

L’estudi inclou 47 pacients amb deteriorament cognitiu lleu que han estat reclutats a la Unitat de Trastorns Cognitius i en un centre de Polònia. L’objectiu de l’estudi és estudiar la memòria episòdica i el funcionament executiu dels pacients amb deteriorament cognitiu lleu mitjançant una prova cognitiva que permet diferenciar l’origen dels dèficits; així com correlacionar aquests resultats amb els valors del líquid cefaloraquidi. A diferència del que s’ha dit tradicionalment fins ara, semblaria segons els resultats obtinguts, que els pacients amb més probabilitats de patir la Malaltia d’Alzheimer presenten dificultats en el rendiment executiu en les fases inicials, i no únicament de memòria.

La investigadora principal de l’estudi és Anna Carnes Vendrell, Neuropsicòloga de la Unitat de Trastorns Cognitius Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida.


<< Torna