Notícies

Un estudi confirma els beneficis de la teràpia assistida amb gossos per a adolescents amb trastorns mentals

L’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida ha liderat un estudi multicèntric realitzat amb l’Hospital de Mataró i l’Hospital Infantil Universitari Niño Jesús de Madrid que avala els beneficis de la teràpia assistida amb animals (TAA) per a adolescents amb problemes de salut mental. L’estudi, que compta amb la col·laboració de Purina, té per objectiu avaluar el grau de vincle humà-animal generat després de diverses sessions de TAA en adolescents de 13 a 17 anys ingressats en unitats d’Aguts de Psiquiatria Infantil i Juvenil. Els diagnòstics més freqüents són el trastorn depressiu i els trastorns de la conducta alimentària.

Entre les principals conclusions de l’estudi destaca que un curt període de temps (generalment dues sessions) és suficient per establir una percepció positiva del gos i un bon vincle entre el gos d’intervenció i els pacients. Un dels aspectes més ben valorats pels adolescents és l’acceptació incondicional. Asseguren que l’animal els accepta tal com són, els ajuda a oblidar els problemes i els aporta seguretat i confiança. A més, el gos és capaç de percebre quan se senten malament i consideren que ells fan sentir feliç l’animal.

Els resultats obtinguts corroboren que la presència del gos d’intervenció afavoreix un clima de seguretat i confiança que ajuda a establir i consolidar la relació terapèutica, de manera que demostra la utilitat de les intervencions no farmacològiques com a complement als tractaments farmacològics en adolescents amb trastorns mentals.

L’estudi ha estat liderat des de Lleida pels investigadors principals Josep Pifarré i Maylos Rodrigo. “Agraïm aquest tipus d’experiències de col·laboració en la intervenció, que faciliten la desmedicalització i milloren el benestar dels adolescents que atenem”, afirma Jordi Blanch, director dels serveis de Salut Mental i Addiccions de l’Hospital Universitari de Santa Maria.

En l’estudi, hi van participar 114 adolescents i sis gossos d’intervenció de les associacions Ilerkan, Itcan i Animal Nature. També ha comptat amb la col·laboració de l’Oficina d’Intervencions Assistides amb Animals de la Universitat Rey Juan Carlos de Madrid i l’Institut de Recerca en Atenció Primària (IDIAP Jordi Gol) per a l’assessorament metodològic i l’anàlisi de resultats. 


<< Torna