Notícies

Obre la Unitat d'Exploracions de Motilitat Digestiva de Lleida

El Servei Territorial d’Aparell Digestiu de Lleida ha inaugurat aquesta setmana la Unitat d’Exploracions de Motilitat Digestiva, ubicada a l’Hospital Universitari de Santa Maria. Els professionals del servei calculen que la posada en marxa d’aquesta Unitat –que ajudarà a diagnosticar malalties com el reflux esofàgic, la disfàgia (dificultat per deglutir aliments), el restrenyiment crònic o la incontinència fecal– evitarà el desplaçament de més de 400 pacients a l’any amb problemes gastrointestinals. Concretament, les proves que es realitzaran en aquesta Unitat són la manometria esofàgica d’alta resolució, la manometria anorectal d’alta definició 3D i la PH metria de 24 hores.

Durant les darreres dècades, els avenços tecnològics en el camp de l’estudi de la motilitat digestiva (acció fisiològica de l’aparell digestiu encarregada de desplaçar el contingut des de la boca fins a l’anus) han revolucionat l’abordatge dels trastorns gastrointestinals. La capacitat de comprendre i mesurar amb precisió el moviment i la funció del tub digestiu ha comportat una millora en la identificació i el tractament d’una àmplia varietat de condicions.

Tots aquests avenços i el seu impacte en la qualitat de vida dels pacients s’han traduït en la creació progressiva, en diferents hospitals de Catalunya, de les unitats de motilitat digestiva. A la Regió Sanitària Lleida i a la Regió de Pirineus, no disposàvem d’aquesta tecnologia i totes les exploracions funcionals es derivaven l'Hospital Universitari Vall d'Hebron de Barcelona, cosa que obligava els pacients de la província de Lleida a traslladar-se, augmentava el  temps d'espera, i retardava el diagnòstic i el tractament oportú de les diverses patologies.

Les professionals que integren aquesta unitat són la doctora Consuelo Ramírez Salazar i la infermera Rosa Palau Barberà, ambdues especialitzades en la realització d'aquestes exploracions. 

 

La implementació d’aquestes eines avançades confirma el compromís de la Gerència Territorial de l’ICS Lleida, Alt Pirineu i Aran, de Gestió de Serveis Sanitaris i del Servei Territorial d’Aparell Digestiu amb l’excel·lència clínica i la millora contínua en l’atenció dels pacients, proporcionant accés local a diagnòstics més precisos i opcions terapèutiques més efectives.

 

 


<< Torna